El Jutjat de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional ha concedit la progressió al tercer grau a l'expresident de Bankia Rodrigo Rato, mitjançant control telemàtic, segons ha anunciat avui el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en un comunicat.

El tercer grau és un règim de semillibertat i, segons explica el magistrat José Luis Castro, Rato compleix els requisits per atorgar-li aquest benefici penitenciari. Ara bé, no és la primera vegada que realitza aquesta petició, que li va ser denegada el passat 5 de maig.

Rodrigo Rato a Soto del Real ACNRodrigo Rato entrant en Soto del Real / ACN

Circumstàncies aptes per al tercer grau

Per oferir-li el tercer grau, Castro ha basat la seva decisió en els informes emesos per les professions de l'equip tècnic del centre penitenciari.

"El jutge conclou que en aquest cas es donen les circumstàncies i variables que li fan mereixedor del tercer grau, havent d'unir a això la seva avançada edat (71 anys) que li permetria, si es donen els requisits legals, obtenir la llibertat condicional per aquesta causa, així com per les malalties coronàries que pateix", ha assenyalat el CGPJ en el comunicat.

Entre els arguments a favor de concedir-li el tercer grau, el magistrat ha valorat el fet que Rato ha gaudit de permisos de sortida sense cap incidència negativa, la seva atenció a l'activitat professional i edat, un pronòstic de residència baix, així com que ha assumit la responsabilitat pecuniària derivada de la seva condemna, per la qual cosa va abonar tant la multa com la responsabilitat civil directa i subsidiària. Més enllà d'això, Castro també ha posat en èmfasi que Rato "ha demanat perdó de forma voluntària, pública i notòria abans del seu immediat ingrés a la presó.

L'exvicepresident del govern espanyol va ser condemnat a quatre anys i mig a presó per l'escàndol conegut com el de les targetes black, a través de les quals 86 membres de Caja Madrid i, posteriorment, Bankia van gaudir dels diners que procedien de targetes opaques d'aquesta entitat financera que no van declarar a Hisenda. Per aquest cas, Rato va ingressar a la presó del Soto del Real el 25 d'octubre del 2018 i, des d'aleshores, ha gaudit de dos permisos de sortida.

D'altra banda, el passat 5 de maig, la Junta de Tractament del centre penitenciari madrileny va optar per no atorgar-li el tercer grau a Rato, en una votació molt ajustada on es van imposar els partidaris del no oferir-li aquest benefici. En aquest llavors, es va considerar el temps de condemna de Rato i els processos judicials que tenia pendents.

Després d'aquest rebuig, les autoritats penitenciàries, havien de revisar la classificació de Rato en un període de sis mesos, però han decidit atorgar-li el règim de semi llibertat només cinc mesos després. Aquesta decisió ha tingut lloc, precisament, dos dies després que la Sala Penal de l'Audiència Nacional resolgués absoldre Rato i unes altres 34 persones per la sortida de Bankia a borsa.