La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha acordat absoldre els 34 acusats en el judici per la sortida a borsa de Bankia, entre ells l'expresident de l'entitat i de l'FMI, Rodrigo Rato, per delictes d'estafa als inversors i falsedat comptable. La sentència destaca que la sortida a borsa va tenir l'aprovació de tots els supervisors —Banc d'Espanya, CNMV, FROB i EBA—, que el fullet contenia una "àmplia i precisa" informació financera i no financera i destaca que en el judici només es van exposar actituds genèriques dels acusats i no actes concrets.

 

 

El que resulta evident és que el procés que va culminar amb la sortida a borsa de Bankia va ser intensament supervisat amb èxit pel Banc d'Espanya, la CNMV, el FROB i l'EBA, i va tenir en definitiva l'acceptació de totes les institucions", conclou la sentència. A més, considera que Bankia era viable no només en el moment de l'OPV, sinó també quan va ser rescatada el 2012. La sentència de 442 pàgines dictada gairebé un any després de la fi del judici també destaca que en aquest només es van exposar actituds genèriques dels acusats i no actes concrets.

El judici va tenr lloc entre el 26 de novembre de 2018 i l'1 octubre de 2019 en 74 sessions. S'hi van interrogar 31 acusats, les jurídiques Bankia, BFA i Deloitte, més de mig centenar de testimonis i una vintena de pèrits. L'acusació es basava en el fet que els comptes de les dues entitats no s'ajustaven a la realitat en el moment de sortir a la borsa.

La Sala Penal, per descartar aquesta tesi, ha analitzat la integració de set caixes d'estalvis per constituir el BFA i els seus comptes de 2010; el naixement de Bankia i la sortida a borsa, i finalment, els comptes anuals i consolidats de les dues entitats en 2011. "Tant la decisió de sortir a borsa com la determinació de fer-ho amb l'estructura de doble banc van ser resolucions enterament contemplades pel Banc d'Espanya, que a més els va aprovar després de calibrar les avantatges i els inconvenients que aquestes decisions comportaven", assenyalen els magistrats.

"No hi va haver actes concrets imputats en el judici"

També determina que "la informació financera inclosa en el fullet era més que suficient perquè els inversors majoristes i minoristes es formessin un criteri raonat sobre el valor de la companyia que s'estava oferint". Després de descartar les irregularitats, els magistrats descarten també responsabilitat penal directa en tots i cadascun dels acusats ja que, com exposa, no hi va haver actes concrets que s'imputessin en el judici.

Concretament, sobre Rato, José Luis Olivas Martínez, José Manuel Fernández Norniella, Ildelfonso Sánchez Barcoj i Francisco Celma Sánchez, la Sala conclou que "la descripció de fets concrets i prou acreditats" de falsedat comptable i estafa als inversors dels que eren acusats, "no hi és per enlloc".

 

 

Imatge principal: Rodrigo Rato, expresident de Bankia. Foto: Europa Press