L'Audiència Nacional ha rebutjat la petició feta dilluns passat per l'exministre i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, de no entrar a la presó perquè vol recórrer al Tribunal Constitucional. L'Audiència confirma que ha d'ingressar a la presó per complir els 4 anys i 6 mesos de condemna i li dona de temps màxim per presentar-se voluntàriament al centre penitenciari que esculli fins dijous a última hora del dia. La decisió s'ha pres també després de rebre l'informe de la Fiscalia, que es pronuncia en el mateix sentit. En una providència, l'Audiència Nacional determina que, en tot cas, qui ha de suspendre l'execució de la sentència i, per tant, aturar l'ingrés a la presó ha de ser el Tribunal Constitucional.

L'expresident de Bankia i exministre del govern de José María Aznar va presentar l'escrit dilluns a la tarda i demanava a l'Audiència Nacional (el tribunal que el va condemnar) deixar en suspens la seva pena perquè vol recórrer al Tribunal Constitucional (TC) i demanar empara per vulneració de drets fonamentals. 

Després d'escoltar la Fiscalia Anticorrupció, l'Audiència Nacional ha rebutjat la petició de Rato i confirma que ha d'entrar a la presó. Com a molt, dona de termini perquè es presenti voluntari fins demà a darrera hora del dia. Per tant, Rato haurà d'ingressar a la presó abans de divendres.

A més, a la providència els magistrats apunten que la suspensió de l'execució de la pena està regida en l'article 56.2 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional i, per tant, hauria de ser aquest tribunal qui l'acordés. 

Altres condemnats pendents d'entrar

Set condemnats més havien sol·licitat també que se'ls suspengués l'entrada a la presó però l'Audiència Nacional ho va rebutjar dimarts. Es tracta de Jorge Gómez Moreno, José María de la Riva, Francisco Baquero, Gonzalo Martín Pascual, Francisco José Pérez i Miguel Ángel Abejón, que tenen per ingressar com a molt fins al 26 d'octubre. En el cas de l'exvicepresident de Caja Madrid José Antonio Moral Santín –que també ho havia sol·licitat- el tribunal li dona fins al dia 29 d'octubre. 

L'únic recurs que queda pendent de resoldre és el de Rubén Cruz, que ha presentat un recurs demanant que es suspengui la pena per un tema de salut i està pendent de rebre l'informe mèdic. 

Pel que fa a Rodolofo Benito, que també havia sol·licitat la suspensió dilluns com Rato, va ingressar a la presó el dimarts. En el cas d'Antonio Romero, el tribunal ha aplaçat l'ingrés per un tema familiar i li dona 10 dies a partir del 30 d'octubre. 

Una pensa confirmada pel Suprem

El 3 d'octubre passat, la Sala Segona del Tribunal Suprem va confirmar la condemna a 4 anys i 6 mesos de presó a l'exministre i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, per un delicte continuat d'apropiació indeguda en el cas de les 'targetes black'. La resolució feia seves pràcticament totes les línies mestres de la sentència de l'Audiència Nacional. En el text, la Sala Segona del Suprem afirma que Rato "va mantenir i ampliar un sistema pervertit des del seu origen" que va arribar a apropiar-se de 12 milions d'euros. A banda de Rato, hi ha 63 condemnats en aquesta trama corrupta amb penes que oscil·len entre els 4 mesos i els 4 anys i 6 mesos de Rato.

L'exministre és el condemnat amb penes més altes després de la mort de l'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, el juliol passat. La responsabilitat penal de Blesa s'ha extingit. L'Audiència Nacional l'havia condemnat a 6 anys de presó.