Milers de persones, unes 10.000 segons les estimacions dels mateixos organitzadors, estan convocades per  la Coordinadora 25-S aquesta tarda a les 18.00 h a la plaça de Neptuno a un nou Encercla el Congrés per protestar per la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern espanyol.

Amb el lema "Contra el cop de la màfia, democràcia", la marxa, secundada per uns 70 col·lectius i autoritzada per la Delegació del Govern, sortirà a les 18.00 hores de la plaça de Cánovas del Castillo (Neptuno) i anirà pel passeig del Prado, la plaça de Cibeles i el carrer d'Alcalá fins a la Puerta del Sol, on acabarà al voltant de les 21.00 hores.

Interior ha mobilitzat entre 1.200 i 1.300 agents, que es desplegaran per Madrid per garantir la seguretat de la protesta Encercla el Congrés i que no es produeixin incidents. La majoria d'agents seran de les unitats d'intervenció policial (UIP), els coneguts com antiavalots.

L'horari de la protesta coincidirà amb la celebració de l'última jornada del ple d'investidura, que començarà a les 18.30 h i en què a partir de les 19.45 hores hi haurà la segona votació de la investidura al Congrés, en què Mariano Rajoy obtindrà els suports necessaris per convertir-se en president del Govern espanyol.

Precisament, la manifestació Encercla el Congrés respon al fet que un "amplíssim sector de la societat rebutja el procés actual d'elecció del president", segons defensen els signants de la convocatòria Elena Martínez, militant d'Izquierda Castellana, i Alberto Torre, lligat a moviments antifeixistes.

Polèmica per a Podemos

Tots dos representen els organitzadors de la marxa, fet que, en paraules de la delegada del Govern, Concepción Dancausa, explica l'"evident" suport de Podemos, ja que "treballen per a Podemos", si bé fonts pròximes a la institució matisen que es tracta d'"afinitat ideològica", no que aquestes persones estiguin contractades per la formació. De fet, la protesta ha posat en un compromís Podemos, immers en el debat sobre si ha de prevaler el protagonisme al carrer o en les institucions.

El líder del partit, Pablo Iglesias, havia confirmat la seva intenció d'apropar-se a saludar aquest dissabte als manifestants, però, finalment, ha dit que no ho faria. Fonts del partit asseguren que el seu portaveu, Íñigo Errejón, ha advertit del risc que s'acabi parlant només del suport de Podemos a la protesta. Els que sí que s'han compromès a participar en la protesta són, entre d'altres, el coordinador federal d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, o la portaveu d'En Marea al Congrés, Alexandra Fernández.

Multes de 30.000 euros

La Llei de seguretat ciutadana preveu multes de fins a 30.000 euros per als que participen en concentracions davant del Congrés dels Diputats sempre que es pertorbi de forma greu la seguretat. De fet, la coordinadora 25-S va néixer el 2012 arran del primer Encercla el Congrés, una mobilització en què van ser detingudes 35 persones. 

La coneguda com llei mordassa –qüestionada per l'oposició, que en demana la derogació– preveu en el seu article 36 les 23 faltes greus castigades amb una sanció d'entre 601 i 30.000 euros. "La pertorbació greu de la seguretat ciutadana en manifestacions davant del Congrés, el Senat i assemblees autonòmiques encara que no estiguin reunides" és un dels escenaris castigats. El Codi Penal fixa també la pena de fins a un any de presó en el cas d'alterar el normal funcionament de la cambra baixa.