El 27 de maig del 2017 Carles Puigdemont va participar al fòrum Nueva Europa de Madrid. Just quan començava la ronda de respostes del president de la Generalitat als periodistes, la llavors número 2 de Vox a Madrid, Rocío Monasterio, va interrompre la conferència saltant a la taula de congressistes mostrant unes manilles, tal com van informar el mateix dia els serveis informatius de TVE.

La ara líder a Madrid del partit que lidera Santiago Abascal va trencar la normalitat en la trobada a l'Hotel Palace per a demanar-li que "complís la llei" i dir-li que no fer-ho suposa saltar-se la democràcia.

La llavors militant del partit d'ultradreta es va acostar a la taula on seia el president català i va deixar-hi les manilles i un exemplar del Codi Penal. Seguidament, mirant a les càmeres, va cridar diverses vegades “sense llei no hi ha democràcia” abans d'abandonar la sala.

El president de Nueva Economia Fòrum es va disculpar a Puigdemont i als assistents per la interrupció i "la incomoditat que podria haver ocasionat". El mateix president va manifestar en finalitzar l'acte que l'incident havia estat "intencionat i innecessari".