Més reivindicacions a favor de l'obertura del pas fronterer del Coll de Banyuls. Després que els veïns d'Espolla (Alt Empordà) reobrissin el passat divendres aquesta tradicional via que connecta el Rosselló amb l'Empordà, un dels rocs enretirats ha recollit centenars d'escrits que demanen permetre la circulació de manera definitiva pel Coll de Banyuls. El Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers ha exposat aquest diumenge un dels rocs a la Fira de l'Oli i de l'Olivera d'Espolla i, a mesura que passaven els visitants, la pedra de grans dimensions "s'ha transformat en una icona reivindicativa". "Centenars de missatges escrits pels visitants de la Fira, molts d’ells arribats per un accés que insisteixen a tancar", han explicat des de l'associació a través de les xarxes socials. "Tants cops com ho tanquin, ho obrirem", han advertit.

A l'espera d'un possible acord entre les autoritats de França i d'Espanya, els veïns de la localitat d'Espolla van reobrir el passat divendres l'accés fronterer del Coll de Banyuls, apartant tots els rocs que barraven la circulació amb una excavadora. L'acció es va fer just abans de l'inici de la 26a Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla, que ha tingut lloc aquest diumenge, amb l'objectiu que els visitants procedents de la Catalunya Nord poguessin arribar passant pel pas fronterer. "Mentre els polítics responsables de mantenir tancats els passos transfronterers es reuneixen i no fan res, són els veïns que obren el Coll de Banyuls", va afirmar el Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers, que va aprofitar per fer una reivindicació a recuperar una "via tradicional de comunicació entre el Rosselló i l'Empordà".

Així mateix, també van anunciar que una de les roques extretes del Coll de Banyuls estaria exposada aquest diumenge a la Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla. Al llarg del dia, els assistents han anat deixant els seus missatges, principalment en català, castellà i en francès, molts d'ells exigint als governs de Pedro Sánchez i d'Emmanuel Macron que reobrin el pas fronterer.

El ministre de l'Interior francès, disposat a reobrir-lo

Per la seva part, el ministre de l'Interior de França, Gérald Darmanin, va assegurar el passat dijous que està disposat a reobrir tots els passos fronterers entre França i Espanya amb una única condició: que s'organitzin brigades policials formades per agents dels dos Estats "per lluitar contra el terrorisme i la immigració clandestina". Segons va informar Equinox Ràdio, Darmanin va explicar que la possible formació d'aquestes brigades encara s'està abordant i que hi haurà futures converses entre tots dos estats. Cal recordar que la reobertura d'aquestes vies és un dels temes que es va abordar a la cimera hispanofrancesa, encara que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, només va anunciar la creació d'un grup de treball per gestionar el tema.