El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, ha manifestat a Barcelona, en conversa amb alguns periodistes francesos, que està disposat a reobrir totalment el pas fronterer del coll de Banyuls i els altres que estan tancats, amb la condició que es creïn brigades policials dels dos Estats "per lluitar contra el terrorisme i la immigració clandestina", segons informa Equinox Ràdio. Ha afegit que això precisament és el que s'està debatent, i que hi haurà pròximes converses, cosa que indica que la proposta encara no ha estat acceptada per Espanya.

🔴 Cimera hispanofrancesa a Barcelona, DIRECTE

Els dos governs no han aconseguit avui acordar una obertura de tots els passos fronterers que el país d’Emmanuel Macron manté tancats des del 2019. De fet, ambdues delegacions han pactat aquest dijous a Barcelona crear un grup de treball per abordar la qüestió dels vuit passos fronterers secundaris que es mantenen tancats per voluntat de l’executiu francès.

Macron ha negat que mantenir aquests passos fronterers tancats vulneri d’alguna manera l’acord de Schengen, i ho ha atribuït tot a motius de seguretat. De fet, ha posat sobre la taula l’atemptat de Niça de 2016, obra d'un individu que en aquell moment es trobava en una situació irregular al país, i que provenia d’Itàlia. “Són procediments excepcionals que es justificaven per circumstàncies a les fronteres espanyola i italiana”, ha afirmat, a més de voler valorar que des de Madrid i París es vol treballar per “una cooperació i eficàcia en la lluita comuna contra qui organitza l’emigració clandestina i el tràfic de persones”.

Ha estat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui ha informat que la qüestió continuarà avançant en un grup de treball pactat entre els Ministeris d’Interior de tots dos estats. Macron ha apostat en la roda de premsa posterior a la cimera hispanofrancesa per “millorar la cooperació” entre les dues administracions i plantejar “solucions operatives” en favor d’incrementar la seguretat als passos fronterers.