L’escenari i el context no podia ser més especial: el Consell General del Poder Judicial, a les portes de la sentència de l’1-O. Al CGPJ, on aquest dimarts ha inaugurat unes jornades sobre jurisdicció militar, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha volgut enviar un avís a navegants: les sentències es poden criticar, però s’acaten. No ha vist el president Quim Torra en aquest camí, a qui ha acusat de fer “crides a la desobediència” i, fins i tot, “a la violència”. Ha recordat que el govern espanyol disposa de molts mecanismes per a respondre.

“Les sentències es poden criticar jurídicament, però allò que en cap cas és acceptable és que no s’acatin, que no es respectin i que pugui haver-hi crides a la desobediència o a la violència, com està fent el president de la Generalitat Quim Torra”, ha arribat a dir Margarita Robles. En aquest sentit, la dirigent socialista ha avisat que el govern espanyol “no acceptarà cap vulneració de l’ordre constitucional” i que “qualsevol crida a la violència tindrà la resposta sensata, ponderada, prudent però al mateix temps ferma per part del govern”.

La ministra de Defensa en funcions ha tancat files amb el poder judicial. “La justícia espanyola ha donat una imatge de la seva independència, rigor i professionalitat”, ha sostingut. “El judici ha estat un exemple per part de tots els magistrats”, ha insistit. La sentència, ha conclòs en aquest sentit, “demostrarà novament l’altura jurídica de la sala segona del Suprem”.