La ministra Margarita Robles ha repetit les mateixes frases en els dos darrers actes de les forces armades. El primer, aquest mes d'abril en un homenatge als morts per Covid-19 dins d'aquest cos, i ara, per inaugurar un submarí. El seu discurs es basa sempre en el mateix: l'orgull personal i extensiu, afirmant-ho en boca de tots els espanyols, per aquest col·lectiu que pertany al seu ministeri de Defensa.

Des de Cartagena, a Múrcia, ha inaugurat el nou submarí Isaac Peral i ha omès el sobrecost en desperfectes i el retard de fins a 17 anys que ha costat tenir-lo preparat per concloure que aquest nou artefacte és espectacular: "Tota Espanya se'n sent orgullosa", sota la mirada de Felip VI i Elionor.

leonor felip VILa princesa Elionor i Felip VI a Cartagena, Múrcia

L'Isaac Peral és el submarí més car de la història dels pressupostos estatals en Defensa i el primer que s'ha construït i dissenyat únicament a Espanya i amb professionals espanyols. Malgrat els 1.800 milions d'euros finals, el doble del que s'havia plantejat inicialment però necessari per rectificar la llargada de l'eslora que era massa curta i desequilibrava el submarí o per unes dimensions no aptes per arribar fins el moll, Robles ho ha venut com un disseny únic: "Espanya és un exemple a Europa, per la projecció internacional que tindrà aquest submarí l les seves forces armades. Aquest, representa ciència, innovació i tecnologia, en definitiva, és el futur".

La ministra ha fet extensiva la felicitació a tot el col·lectiu: "Espanya està satisfeta de l'armada com em sento jo. Que tota Espanya sàpiga que aquí estem en el cor de tots els espanyols. Si alguna cosa m'han ensenyat les forces armades és que som una gram família on compartim el dolor i la felicitat". I ha agraït la tasca dels constructors d'aquest submarí "que hi han posat moltes hores de feina i esforç en els moments més difícils". En paral·lel, també està previst construir-ne tres més. En total, una inversió de 4.000 milions d'euros que arribarà al seu punt àlgid amb la presentació de tots ells l'any 2023.

militars leonor

La princesa Elionor amb les forces armades

Elionor beneeix el submarí

L'acte ha comptat amb la participació de la família reial: els reis Felip VI i Letizia, la princesa Elionor i la infanta Sofia. Felip VI ha acompanyat Elionor que ha estat la padrina de l'Isaac Peral. En comptes d'estavellar una ampolla de xampany com estava previst, ho ha fet amb vi. A més, també ha estat beneït per un capellà tot i que l'Estat espanyol és aconfessional, és a dir, cap confessió té un caràcter estatal.

cura

El capellà que ha beneït el submarí Isaac Peral

L'agenda oficial d'Elionor cada vegada té més protagonisme. Els seus dos primers actes oficials com a màxima protagonista són antagònics: de la cultura a les forces armades. El passat mes de març va presidir un acte de l'Institut Cervantes juntament amb la vicepresidenta Carmen Calvo. Des del govern i la Casa Reial, consideren indispensable recolzar la defensa perquè "les flotes es troben sota mínims". 

Fotografia principal: la ministra de Defensa, Margarita Robles, a Cartagena