El govern autoanomenat "progressista" del PSOE i Podemos té previst destinar la major despesa del ministeri de Defensa en tota la seva història a la construcció d'un submarí. S'anomena, perquè pràcticament ja està enllestit, S-81 Isaac Peral, l'empresa contractada és Navantia i el centre on s'esta construint se situa a Cartagena, Múrcia.

En total costa pràcticament mil milions d'euros i el govern treu pit de ser un dels més "letals" del món i amb una infraestructura sense precedents: pesa 3.000 tones, si es posés del dret asseguren que "seria més alt que la Torre de Pisa" i és el primer d'un projecte molt ambiciós.

"Letal i selectiu"

La justificació d'aquest dispendi ve motivat per "ajudar a l'OTAN i la Unió Europea en les seves operacions amb uns mitjans moderns, eficaços i compenetrats", segons Defensa. La munició que pot transportar és una dotzena d'armes llargues i sis tubs llançatorpedes amb els que es podran disparar míssils tàctics com els Tomahaqk o els llançats amb fibra òptica.

Està previst que a finals d'abril, aquest submarí comenci a fer les seves proves per mar amb l'objectiu d'acabar de verificar el que consideren que serà una de les "armes de guerra més dissuasives del món". L'armada celebra la notícia perquè amb ell podran fer un "atac selectiu a objectes de terra" i per la "gran discreció del seu disseny". Les tasques es porten desenvolupant des de fa més d'un any tot i que ja amb governs anteriors s'havia aprovat el projecte que, fins ara, no havia aconseguit tirar endavant.

Submari des de dalt @NavantiaOficial

Perspectiva des de dalt del submarí / Font: Navantia

El govern vol construir 4 submarins

Dins el submarí podrà viatjar una tripulació de 40 persones en una eslora de 81 metres i una capacitat d'immersió superior als 300 metres. L'Isaac Peral servirà per jubilar els S-70 de disseny francès i, d'aquesta manera, l'Estat espanyol passarà a construir però també liderar el treball previ d'enginyeria de forma pròpia i deslligada de qualsevol acord comercial amb un altre país.

El projecte és ambiciós perquè a banda d'aquest, el ministeri dirigit per Margarita Robles també té previst construir-ne tres més. En total, una inversió de 4.000 milions d'euros que arribarà al seu punt àlgid amb la presentació de tots ells l'any 2023. 

Robles Navantia Submari

La ministra de Defensa, Margatia Robles, en una visita de la base dels submarins a Múrcia / Foto: Navantia

D'aquesta manera, l'Armada rebrà més submarins de forma esglaonada: el desembre del 2024 l'S-82; l'octubre del 2026, l'S-83 Cosme García; i el darrer que completarà els quatre projectes, l'S-84 Mateo García de los Reyes, el 2028. Són terminis "factibles i realistes", asseguren. La justificació d'aquesta inversió ve motivada pels "8.000 quilòmetres de costa que té Espanya entre el Mediterrani i l'Atlàntic", també per "protegir-se de possibles escenaris bèl·lics en aquestes aigües" i no quedar enrere en l'activitat frenètica de submarins, alguns nuclears, que circulen per l'Estret de Gibraltar, pràcticament 82.000 anuals.

La defensa surt cara als contribuents espanyols. Més enllà de les xifres marcades per aquest projecte, Robles inclou per aquest any, una partida de 675,5 milions d'euros destinada a programes VCR 8x8, és a dir, vehicles de combat sobre terra; un altre submarí S-80, un helicòpter NH90 i una fragata F-110. Tots ells requeriran d'altres partides extres per completar el seu pressupost final a partir de l'any que ve.