El ministeri de Sanitat espanyol ho deixa clar en la seva norma: les vacunes contra la Covid-19 i la seva tipologia es fixa per franges d'edat i l'ordre en el calendari ve marcat per grups de preferència.

A tall d'exemple, primer van ser per a les persones grans a residències o als sanitaris. Malgrat que queda ben especificat en el document Estrategia de Vacunas, un altre ministeri socialista, el de Defensa i liderat per Margarita Robles, fa cas omís a les instruccions.

Pfizer per AstraZeneca

Així doncs, Robles ha posat a disposició dels militars fins a 19.500 vacunes de Pfizer, tot i que tan sols en calien per a 2.340 efectius corresponents al cos sanitari d'aquest òrgan, segons avança el diari 'Vozpópuli'.

Tenint en compte que aquesta vacuna requereix de dues dosis, n'hi ha 14.820 que no corresponen. Si repassem xifres generals actuals, des del passat 24 de març, el ministeri de Sanitat ha destinat, sense tenir el control estricte d'aquestes, 55.600 vacunes a les forces armades: d'aquestes 36.100 corresponen a la d'AstraZeneca i 19.500, a les ja esmentades per Pfizer.

A més, si ens fixem en l'Estadística de Personal Militar de Carrera i de la Guàrdia Civil, el cos militar sanitari tampoc està plenament en actiu. Dels 2.340 efectius, tan sols n'hi ha 1.596 que treballen, uns altres 326 tenen una excedència voluntària i 465 estan en reserva. Aquestes dades es poden consultar en el mateix ministeri de Defensa.

La mateixa Robles ha admès un excedent, més enllà de les altes o baixes sanitàries, tot i que l'ha reduït a 971 dosis excusant-se en "la resta per a personal de la Unitat Militar d'Emergències de més de 55 anys, així com per a llocs crítics". Cap d'aquests dos casos està justificat en l'Estratègia de Vacunació.

Cal recordar que la vacuna de Pfizer tan sols se subministra de forma exclusiva a sanitaris, persones grans a residències o majors de 70 anys i les altament dependents. L'escàndol de xifres és el segon que arrossega el ministeri de Robles.

L'excap de l'Estat Major de la Defensa, Miguel Ángel Villarroya, es va vacunar contra la Covid-19 saltant-se el seu torn. Juntament amb ell, també es van sumar 370 membres més quan tot just s'acabaven de rebre les primeres dosis per tenir immunitzades les residències. Malgrat tot, la ministra Robles va premiar-lo i el va nomenar membre de l'Asamblea de la Real y Militar Orden de San Hermenegildo, de l'Exèrcit de l'Aire i el va destinar a Washington.

Foto de portada:  La ministra de Defensa, Margarita Robles saluda la dotació de la base de submarins de l'Armada a Cartagena.