La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha rebatut aquest dilluns les crítiques que alguns dels ministres de Podem com el de Consum, Alberto Garzón, o el d'Universitats, Manuel Castells, han fet al rei Felip VI i ha assegurat que la monarquia espanyola està "representada de forma impecable" per Felip VI, que "s'ha caracteritzat per la seva neutralitat".

En una entrevista a La Sexta, ha atribuït al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, part de la polèmica pel veto del seu executiu a l'acte de lliurament de despatxos del passat 25 de setembre. Lesmes, ha dit, va donar publicitat a la trucada posterior que li va fer Felip VI "amb la intenció claríssima d'enfrontar el govern i la monarquia".

"Ara és el moment que tots estiguem units per abordar els problemes sanitaris i econòmics", ha dit Robles, i no de debatre "sobre les institucions com la monarquia, el poder judicial o el poder executiu".

Segons la ministra de Defensa, "els ciutadans son savis i creuen que les que estem a la política se'ns paga per aportar solucions i no per generar conflictes o obrir debats quan les prioritats han de ser unes altres".

D'aquesta manera, segons Robles, des del "màxim respecte a qui pensa que hi ha d'haver un debat sobre la monarquia, hi estic rotundament en contra perquè Felip VI està demostrant de manera impecable la seva neutralitat política".

En aquest context, Robles ha afirmat que la trucada que el rei Felip VI va fer al president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, per expressar-li que li agradaria haver pogut anar a l'acte de lliurament dels despatxos dels nous jutges a Barcelona el 25 de setembre "era absolutament privada".

Va ser Lesmes, ha recordat, "qui va donar publicitat a aquesta trucada amb una finalitat claríssima d'enfrontar la monarquia amb el govern, cosa que no és acceptable per part del president del CGPJ". En aquest sentit ha afirmat que no s'ha de provar de "capitalitzar la monarquia" com fan sectors de la dreta que "creuen que només ells són els guardians de les essències".

"Jo respecto la posició del ministre Castells, però quan Lesmes va donar publicitat a la trucada volia enfrontar el govern a la monarquia", ha dit. En aquest context ha acusat el PP d'utilitzar el CGPJ com a "ostatge" i ha defensat la renovació que cal fer des de fa dos anys.