La ministra de Defensa i Afers Exteriors en funcions, Margarita Robles, ha assenyalat aquest dijous que fins al dia 2 de gener no acaba el termini perquè l'Advocacia de l'Estat presenti el seu escrit sobre la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i ha reconegut que no entén per què "a tothom li han entrat unes presses tremendes".

En una entrevista a la Cadena Ser, Robles, magistrada de professió, ha volgut llançar ajudar l'Advocacia per defensar que es tracta d'un procés judicial "complicat" que requereix "prudència" i "respecte". "A tothom li han entrat unes presses tremendes. No sé gaire bé per què, perquè el termini per presentar recursos que ha donat el Tribunal Suprem, no el govern espanyol, és un termini de cinc dies", ha defensat.

En aquest sentit, Robles ha avisat, "com a jurista" que és, que "els terminis poden esgotar-se fins al final". "Que tothom tingui la màxima consciència de què el govern espanyol tenen el màxim respecte a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat", ha postil·lat.

A més, ha assegurat que no existeix cap "explicació política" al fet que l'Advocacia encara no s'hagi pronunciat, i ha insistit que els procediments judicials com aquest són complicats i que "la prudència és una cosa molt recomanable".

Segons Robles, a ERC també saben que "els procediments judicials no tenen res a veure amb els procediments polítics", perquè tenen en el seu àmbit "juristes importants". "Deixem que els procediments judicials segueixin el seu curs. Màxim respecte al Tribunal Suprem, i sens dubte a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat", ha remarcat.

Així mateix, ha volgut recordar que va ser el Tribunal Suprem el que va plantejar al TJUE una qüestió prejudicial sobre la situació de Junqueras perquè tenia "seriosos dubtes", i el que ara ha donat cinc dies hàbils de termini a les parts perquè presentin les seves al·legacions.

En aquesta línia, ha defensat que les resolucions del tribunal europeu "formen part de la jurisprudència espanyola", davant aquells que "esquincen les vestidures" per la seva decisió sobre el líder d'ERC.