La portaveu del PSOE al Congrés Margarita Robles ha demanat als independentistes que trenquin lligams amb "personatges" com Carles Puigdemont, que, al seu parer, "ja és història". "La història més negra de Catalunya", ha precisat. En una entrevista a l'agència EFE ha dit que "Catalunya necessita tornar a la normalitat absoluta i això no li donarà, democràticament parlant, algú que tingui causes judicials pendents". "És increïble" que per les "vel·leïtats" de persones com Puigdemont "s'estigui condicionant la vida política dels catalans", ha sentenciat.

La socialista no ha volgut entrar a valorar les decisions judicials sobre els dirigents independentistes empresonats però sí que ha mostrat confiança absoluta en la feina dels magistrats del Tribunal Suprem

El 155 es va aplicar per l'actuació de Puigdemont

Sobre l'aplicació de l'article 155 -en un principi els socialistes s'hi oposaven però finalment hi van donar suport- Margarita Robles ha defensat que el PSOE "va fer tot el possible fins el final perquè el 155 no hagués d'aplicar-se, i si es va arribar a la seva aplicació va ser per l'actuació del senyor Puigdemont, a qui li va faltar el valor i el coratge de convocar eleccions". 

Crítiques a Inés Arrimadas

La portaveu del PSOE també ha criticat el paper d'Inés Arrimadas, i per tant de Ciutadans, a Catalunya. Li retreu que hagi tingut por i que no hagi estat capaç de presentar la seva candidatura."Resulta sorprenent que Ciutadans, que parla de banderes de regeneració democràtica i ha mantingut en l'àmbit de Catalunya un discurs molt clar i contundent, malgrat això, després d'haver estat el més votat, hagi tingut por, no hagi volgut enfrontar-se a la realitat política i no hagi volgut fer propostes", ha sentenciat.