Ho veu difícil però està lluitant. Aquest és l'objectiu de la ministra de Defensa, Margarita Robles, per incrementar la nòmina de tots els militars de l'exèrcit espanyol aquest 2021. En una entrevista a Europa Press, ha manifestat que aquest seria el seu "desig" tot i que també demana una entesa per part d'aquest col·lectiu tenint en compte "el context de pandèmia" i la crisi econòmica que viu el país.

No obstant, cal recordar que els militars seran dels pocs col·lectius que sí veuran incrementades les seves retribucions anuals. De fet, els Pressupostos Generals de l'Estat recentment aprovats, inclouen una pujada pactada pels militars com a funcionaris públics i una millora del complement salarial. I això no és tot, també s'ha anunciat que s'eliminarà la retallada del 20% que "patien quan complien 63 anys" en el salari final mensual.

Per no fer enfadar el col·lectiu que presideix, Robles recalca: "S'ha de tenir en compte el context. I per això s'ha fet un esforç, de fet m'agradaria incrementar les retribucions però soc molt realista. Veurem quina és la situació econòmica del país, les disponibilitats pressupostàries i el que estigui a les nostres mans per poder-ho fer".

Quant cobra un militar espanyol?

El sou més mínim, sense tenir en compte els extres ni les retribucions extraordinàries, és: 1.450 € destí a península, 1.500 € destinació a les Illes Balears i 1.550 € destinació en les Illes Canàries. Ara bé, els complements laborals són força sucosos i poden anar, més enllà de la base mínima o màxima que tinguin, amb retribucions de 379,77 en el cas d'un soldat ras o 1.649 euros en el cas d'un almirant. Sempre parlant en base al sou mensual. 

Diverses associacions de l'exèrcit, com la Unión de Militares de Tropa (UMT) demanen ajudes, fins i tot la voluntat ciutadana, per obtenir millores. A tall d'exemple, "una campanya solidària" per poder fer formació complementària o poder unir forces per estar més preparats "en la lluita contra l'enemic públic", tot i que no especifica quin.

I sobre els feixistes dins l'exèrcit?

La ministra de Defensa també ha lloat l'exèrcit. Malgrat que els xats feixistes i els insults contra nacionalistes catalans o bascos s'ha estès a representants actuals d'aquest col·lectiu, Robles tanca files: "Les Forces Armades espanyoles són modernes, democràtiques i es mouen plenament dins de la Constitució".

Per això, considera que les actituds feixistes o antidemocràtiques es redueixen a un "insignificant" grup de militars retirats i actuacions "mínimes i puntuals" dins els efectius en actiu, que són sancionats en funció del règim militar. Robles avisa que no accepta que es facin generalitzacions respecte al compromís constitucional de les Forces Armades basant-se en casos "puntuals" que "no representen" la institució.