Roberta Metsola, presidenta del Parlament Europeu, haurà de decidir en les pròximes setmanes sobre el futur dels eurodiputats independentistes Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, a l'exili des del 2017. I, en una entrevista al diari espanyol El Mundo, Metsola assegura que està a l'espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el TJUE, es pronunciï sobre la situació dels tres diputats, les seves credencials, el seu estatus legal i la seva immunitat per prendre una decisió al respecte. "Vaig rebre una notificació del comitè d'Afers Jurídics del Parlament en què m'explicaven que no podien validar les credencials dels diputats. Vaig demanar opinió als Serveis Jurídics i també vaig demanar informació a la Junta Electoral Central, que em va dir que aquestes credencials no podien ser validades perquè, efectivament, no es van complir els tràmits. Ara estem analitzant en detall internament aquesta resposta mentre esperem al TJUE", ha resumit en la seva resposta sobre el futur de Puigdemont, Comín i Ponsatí. 

Al mes de novembre, la Junta Electoral Central (JEC) va dictaminar que Carles Puigdemont havia de passar per Madrid per recollir la seva credencial per tal de ser eurodiputat. Això, segons la JEC, provoca que el president a l'exili no hagi adquirit la seva condició plena de diputat al Parlament Europeu perquè no ha complert el requisit d’acatament constitucional i aquest òrgan demanava que el seu escó quedés vacant fins que no es produís l'acatament. Aquestes paraules sobre la condició de Puigdemont també s'aplicaven als casos de Toni Comín i Clara Ponsatí i arribaven després que, tal com ha explicat ella mateixa, Roberta Metsola demanés a la JEC que confirmés si Puigdemont, Comín, Ponsatí i també l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, es trobaven dins la llista de 59 càrrecs proclamats electes a les eleccions del 2019. Ara, la presidenta del Parlament Europeu assegura que, pel que fa a aquesta qüestió, "està en mans de la llei" i a l'espera de decisions i assessorament legal. 

El conflicte català, present en el dia a dia de Metsola

El Mundo també pregunta a Metsola per si està farta de tot el que envolta el tema de Catalunya i si Carles Puigdemont li envia una carta a la setmana. Davant aquesta qüestió, Metsola riu i assegura que rep missatges de molts diputats i de tots els països i grups, no només catalans. "Soc perfectament conscient que molta gent vol portar-me als seus debats polítics nacionals o debats interns dels grups. Soc política, però també tinc presència institucional", explica la conservadora maltesa, orgullosa pel fet que tot i que rep centenars de missatges, intenta respondre a tothom. El que sí que reconeix és que, avui en dia, al Parlament Europeu el conflicte català segueix vigent: "Aquest tema està sobre la taula amb freqüència", resumeix Metsola, que també ha recordat que va visitar Catalunya amb les autoritats de la Generalitat, sense cap mena de problema: "Discutim molt sobre aquesta qüestió, però sempre hi estic disposada, és la meva feina i m'agrada". 

Els retrets de Carles Puigdemont a Roberta Metsola

Aquesta visita a Barcelona va suposar un seguit de crítiques a Roberta Metsola per part del mateix Puigdemont. Concretament, li va retreure que fes una piulada en castellà parlant sobre la capital catalana, en lloc d'utilitzar la llengua del país. "Presidenta Roberta Metsola, vostè té la sort que la seva llengua materna, el maltès, és oficial a la Unió Europea, tot i que és parlada per poc més de mig milió de persones. Cada vegada que la fa servir és una victòria merescuda dels qui han lluitat per la seva pervivència", va escriure el president. En una segona piulada, Puigdemont reconeixia que esperava "més sensibilitat" de Metsola cap al català. "Esperava de vostè més sensibilitat cap a la llengua pròpia de Catalunya, oficial en una àrea on viuen 10 milions de persones. No creu que els europeus que som catalanoparlants mereixíem una mica de respecte?", li va etzibar. En els últims dies i des de l'exili també ha retret a Metsola que s'hagi reunit amb el candidat del PP a Barcelona, Daniel Sirera, mentre que fins ara, ha rebutjat totes les reunions que li han demanat els eurodiputats independentistes: "No ens ha rebut ni una vegada, malgrat que som representants legítims dels ciutadans europeus i que vam tenir més d'un milió de vots".