El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha avançat aquest dilluns que donarà suport al govern socialista en memòria històrica si la seva intenció és convertir el Valle de los Caídos en un "cementiri nacional" com el d'Arlington (Virgínia), on dona sepultura als seus militars el Govern dels Estats Units, i sempre que el que busqui sigui el consens, no "dividir Espanya en dos bàndols artificialment".

"Si es presenta una llei i hi ha un projecte seriós per convertir el Valle de los Caídos en un cementiri nacional, com el d'Arlington, on hi són tots i és igual el bàndol en el qual van lluitar, enterrats junts, és una cosa. Si el que es vol és dividir Espanya en dos bàndols artificialment, és una altra. Si el porta al Parlament i necessita majories, consens. No es pot fer una llei d'aquesta naturalesa d'una part d'Espanya contra la resta", ha explicat en una entrevista a Antena3.

En concret, Rivera ha detallat que "si cal convertir el Valle de los Caídos en un cementiri nacional", hi està "d'acord" i "si això implica debatre sobre si es treuen o no els ossos de Franco, també". Mentrestant, si es tracta de "prohibir el culte a una dictadura, per descomptat" que la seva formació li donarà suport, però sempre que es prohibeixin també els homenatges a terroristes, perquè cal "parlar de memòria històrica, però de tota".

"Aquestes són algunes de les esmenes i els temes que Ciutadans situaria a sobre de la taula si de veritat hi ha un projecte de llei en què es busqui el consens", ha assenyalat Rivera, per incidir que "fer una reforma d'aquesta naturalesa seria un error". "És un tema històric, del passat. Per a molta gent és important des del punt de vista emocional, sentimental, de la que ha estat la nostra història negra d'Espanya", ha postil·lat.

Considera que, en tot cas, de moment "és un globus sonda" i caldrà esperar a veure què presenta el govern espanyol i critica que Pedro Sánchez estigui més preocupat per "els ossos de Franco", que segons el seu parer és un tema del passat, que pel futur. "Si el que es vol és en comptes de debatre d'educació, sanitat i justícia, és debatre sobre el passat i no sobre el futur, ho veurem, però sembla que aquesta és la línia de Sánchez", ha destacat.