2

"Hi haurà suport de Ciutadans per recórrer davant del Tribunal Constitucional les lleis de desconnexió de Catalunya". Taxatiu, aquestes han estat les paraules del president de C's, Albert Rivera, després de la seva reunió amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Rivera ha afirmat que, "igual com vam fer amb la declaració independentista", vol coordinar una acció amb PP i PSOE per "lluitar contra la ruptura de la legalitat".

Aquest "nou intent d'atemptar contra les lleis democràtiques" ha estat matèria de debat durant la trobada. Segons el líder de C's, per a això cal una majoria, motiu pel qual intententaran posar-se en contacte amb el PP i iniciar un diàleg sobre "allò que ens uneix". Ara bé, la seva posició de negar-se a parlar abans de la impugnació amb els grups ERC i DiL segueix en peu, com també ha confirmat Sánchez en la seva compareixença.

Adéu, contracte únic?

"Hem acordat posar-nos en marxa, demà a la tarda es realitzarà la primera reunió". El president dels taronges ha exposat a Sánchez la seva voluntat de "reunir-se cada dia, o cada dos dies, el que calgui". La matèria de negociació vol fonamentar-se en cinc eixos "desocupació, corrupció, reforma constitucional, economia i política fiscal i Europa", malgrat Rivera i Sánchez han acordat "prioritzar atur i corrupció".

"Demà pactarem el calendari de negociacions per a les 3-4 setmanes que ens queden", ha dit Rivera, en referència a PSOE i C's. En aquest sentit, Rivera sembla disposat a llimar certs elements del seu programa com és el contracte únic, defensat per l'economista del partit, Luís Garicano. "Hi ha un criteri comú i és que no volem precarietat", ha assegurat. En conseqüència, "cadascú ja posarà sobre la taula els seus punts que es negociaran".

Ara bé, els taronges no estan disposats a votar la investidura de Sánchez si no hi ha "full de ruta, calendari d'execució, reformes pactades i comissió de seguiment on es puguin sumar altres partits". Al pla s'hi podria afegir Podemos, però no rebria el suport de C's en cas de formar govern amb el PSOE, ja que vol "trossejar Espanya", amb "invents com el Ministeri de la Plurinacionalitat". Tot i així, reitera que "no hi ha d'haver línies vermelles".

Amb PP, diàleg

"No és només aritmètica allò que es busca, és governabilitat". Albert Rivera ha afirmat que no és possible "excloure" el PP del diàleg, ja que té la majoria al Senat. Per això, vol seure amb l'equip de Rajoy per parlar de qüestions domèstiques alhora que el seu posicionament en el Consell Europeu, on es debatrà la possible sortida de Gran Bretanya de la UE. Així, el líder de C's manté la seva idea de mediar entre PSOE i PP en els "pactes d'Estat".