L'oferiment d'Albert Rivera per facilitar la investidura de Pedro Sánchez sembla que ha estat un miratge. Després del fracàs de la legislatura, el líder de Ciutadans ha tornat a mirar cap al bloc de la dreta. “Si la nit electoral tenim un escó més, trucaré al senyor Casado i formarem govern en menys d’un mes”, s’ha compromès. Com en l’anterior campanya, ha assegurat que si el PP queda per davant, també intentaran formar un executiu alternatiu al dels socialistes. A Sánchez li tornen a posar el cordó sanitari.

En una compareixença després de la sessió de control d’aquest dimecres, Albert Rivera ha defensat: “Tenim l’obligació de formar un govern alternatiu al del senyor Sánchez”. Ha acusat el dirigent socialista d’haver “renunciat al constitucionalisme” en rebutjar les seves condicions sobre Catalunya o Navarra. “Ahir Sánchez va tancar la porta no només a formar govern, sinó a formar part del constitucionalisme”, ha denunciat. Aquest govern alternatiu, segons ha dit, estaria format pel PP i Ciutadans, sense càrrecs de govern per a Vox.

La roda de premsa ha tingut lloc 48 hores després que el mateix Rivera posés sobre la taula una proposta a Sánchez: l’abstenció conjunta del PP i Ciutadans a canvi de condicions com “planificar” l’aplicació del 155 a Catalunya, comprometre’s a no indultar els presos polítics, desfer el govern del PSN, Geroa Bai i Podemos a Navarra o no apujar els impostos. La proposta va fracassar, rebutjada pel PSOE i amb desmarcatge del PP.

El president de Ciutadans ha justificat que va fer aquest cop d’efecte perquè “pensava que havia de fer alguna cosa que ens acostés als constitucionalistes”. No obstant això, ha lamentat, “Sánchez va frustrar qualsevol possibilitat d’acostament i va menystenir una oferta seriosa de mínims”.