El líder de Ciudadanos, Albert Rivera, ha tancat files amb el candidat a revalidar la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy. Rivera ha reconegut que Rajoy "no és ni el candidat ni representa el govern" que volien però no ha dubtat en explicitar el suport: "En els temes importants juguem en el mateix equip", ha afirmat. Ha estat molt més incisiu amb Podemos, a qui ha dedicat bona part del temps del seu discurs en el debat d'investidura. 

Fidelitat

Després de celebrar la fi del bipartidisme, Rivera ha garantit a Rajoy el vot dels 32 diputats taronges si compleix amb les mesures concretades en el pacte d’investidura entre PP i C’s.  

“No es posi la bena abans de la ferida”, ha dit en al·lusió a les dificultats esmentades per Rajoy per assegurar la governabilitat. “Si compleix amb el document signat, tindrà la majoria necessària... Posi en marxa les reformes pactades. Li demano que ens asseguem a dialogar sobre la reforma del mercat laboral i la resta”, ha demanat.

Podemos, blanc de les crítiques

En aquest punt, Rivera ha passat a l’atac contra el que ha identificat com el seu antagonista: el partit de Pablo Iglesias.

“A aquesta cambra venim a reformar i no a donar lliçons a ningú ni a cridar”, ha exclamat en al·lusió a Podemos. “Aquestes són les nostres pancartes”, ha afegit ensenyant una factura dels autònoms i una altra de llibres de text a la mà.

Rivera ha reptat Iglesias a demostrar que no estan obsedits pel “sorpasso al PSOE” i demostrar que han vingut al Congrés per transformar la vida dels espanyols: “Li estenc la mà perquè rectifiquin perquè estem aquí pels espanyols”.

PSOE

Rivera també ha recordat que fins a un centenar de les mesures del pacte PP-C’s són les mateixes que les acordades en el document per a la investidura fallida del socialista Pedro Sánchez. Per això ha demanat al PSOE que no miri pel “retrovisor” i que s’obri a donar suport a aquelles polítiques en què hi ha acord. 

Suárez

El líder de C’s ha iniciat, com ja és habitual, la seva intervenció rememorant Suárez i hi ha tornat al llarg de la seva intervenció.

“Hem hagut de canviar les canonades sense tallar l’aigua. Això és el que hem de fer perquè s’han acabat els governs de grans majories”, ha dit i ha afegit que “en la crisi d’un bipartidisme que s’acaba volem veure l’oportunitat d’un país més just”.

Entre la llista de mèrits que Rivera s’ha atribuït hi ha la possible reforma de la llei electoral amb llistes obertes, la reforma de la constitució o la possibilitat d’acabar amb els aforaments.

Catalunya

Rivera no ha volgut deixar passar l’oportunitat de parlar de Catalunya i ha dit que té l’esperança que “la convivència superi l’enfrontament”.

“On és el catalanisme que sabia estar a l'altura en els temes de país?”, s’ha preguntat i s’ha dirigit als independentistes de la cambra per interpel·lar-los: “Hi seran quan negociem un acord per a la millora del finançament autonòmic? I si fem una taula per a la reforma de la Constitució? I quan abordem el pla d’infraestructures nacional que inclou el corredor mediterrani, hi seran?".

Per acabar, ha recordat, en català, que quatre dels vuit membres de la direcció de C’s són catalans i s’ha compromès a treballar “plegats com van fer els pares de la constitució perquè molts catalans volen seguir essent espanyols”.  

Rajoy frena les expectatives

Per la seva banda, el candidat del PP, Mariano Rajoy, ha agraït el suport de C’s però ha frenat les expectatives d’impulsar polítiques econòmiques i socials expansives.

Rajoy ha argumentat que cal garantir l’estabilitat pressupostària i que, ara mateix, no és possible derogar les reformes i lleis de l’anterior legislatura perquè “Europa no ens ho permetrà”.

“No podem gastar més del que tenim. Demano responsabilitat per proposar mesures que suposin un augment de la despesa pública perquè no ens ho podem permetre”, ha demanat.

En aquesta línia, ha afegit que “no podem creure en ocells de colors” i ha apuntat que no és adient fer contrareformes “sobretot en l’àmbit econòmic, perquè són decisives per la confiança que ha de generar Espanya a l’exterior”.

Primer gest

En aquest punt, Rivera ha suggerit que la primera mostra de diàleg i canvi del govern de Rajoy es podrà comprovar en el disseny dels pressupostos generals de l’Estat.  

De moment, C’s demana que abans de final d’any posin en marxa un pla per acabar amb les duplicitats administratives, es comprometin a recaptar els diners corresponents al frau fiscal i que totes les empreses paguin el mateix d’impostos de societats.