“No hi haurà referèndum il·legal perquè no podem trepitjar l’Estatut, ni la Constitució ni els drets dels catalans”. Així ho ha assegurat aquest divendres el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha comparegut en una roda de premsa conjunta amb la cap de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, per valorar l’anunci de la data i pregunta del referèndum.

Aquest matí s’ha celebrat una reunió extraordinària del Consell Executiu en què s’ha programat la celebració del referèndum pel diumenge 1 d’octubre, sota la fórmula: “Vol que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?”.

Durant la seva intervenció, Rivera ha restat importància al “no anunci del referèndum” i ha assegurat que, més enllà de la “performance política” no s’ha produït cap canvi jurídic, ja que no s’ha signat cap decret ni s’ha convocat el referèndum de manera oficial. “Potser el vicepresindent Oriol Junqueras vol ser president i no vol que l’inhabilitin per la convocatòria del referèndum”, ha reblat.

Amb tot, el líder de la formació taronja ha assegurat que no es celebrarà cap “referèndum il·legal” i ha instat a l'Executiu de Mariano Rajoy a fer servir les eines de les quals disposa. "Espero que el Govern espanyol faci la seva feina", ha assegurat.

En referència a l'acte d’aquest divendres Rivera l'ha interpretat com “una nova passa per a les eleccions autonòmiques i el fi del procés independentista”. De fet, des de Ciutadans han reiterat en nombroses ocasions la seva voluntat de què el Govern convoqui unes eleccions autonòmiques que permetin “canviar de govern i no de passaport”, com ha recordat Arrimadas.

La líder del partit a Catalunya ha destacat “el president que va prometre declarar la independència en 18 mesos ha anunciat aquest divendres una data i pregunta per un no referèndum”. “Una màquina del temps ens ha portat al 2012”, ha afirmat en referència a l’any en què l’aleshores president Artur Mas va anunciar la celebració de la consulta del 9-N.

La reforma de la Constitució

Preguntat sobre la seva posició respecte una reforma de la Constitució, Rivera s’hi ha mostrat favorable tot i que ha posat condicions. “Volem una reforma per millorar la Constitució, no per dinamitar-la ni per satisfer al senyor Junqueras”, ha matisat.

D’aquesta manera, el líder de Ciutadans ha tancat la porta a incloure un referèndum d’autodeterminació en la Constitució i, de fet, de les propostes que ha esmentat, cap es referiria a Catalunya en concret.

La voluntat del seu partit passa per impulsar una major regeneració democràtica i millorar el finançament de totes les Comunitats Autònomes. Sobre Catalunya, l’objectiu és donar “fi al procés sobiranista”.