El candidat de Ciutadans al Congrés, Albert Rivera, té una cosa clara: no vol investir sol a Rajoy. Per això ha manifestat en diverses ocasions que votarà en contra del candidat del PP si no és que aquest pugui formar govern –amb l'abstenció del PSOE–. Aleshores també s'abstindria per permetre que la legislatura comencés a caminar.

El PP no necessita el suport (ja sigui un vot favorable o l'abstenció) de Ciutadans per governar. De fet, Rajoy ha considerat necessaris 200 diputats per formar un govern estable, i per això li calen només 81 diputats dels 89 del PSOE (ara que s'ha anunciat que tres dels representants populars i un de socialista aniran al grup mixt).

Per això, les condicions que ha reiterat a Catalunya Ràdio la líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, per a l'abstenció de la formació taronja –un pacte nacional per l'educació i una reforma de l'administració pública, del sistema de finançament de les comunitats autònomes i de la llei electoral– són només un intent de posar en valor els seus 40 representants al Congrés. La llei electoral, per exemple, beneficia a PP i PSOE, i si tots dos partits es posen d'acord, Ciutadans no podrà condicionar res.

Acord amb foto

Però Rivera no es vol quedar a la cua i proposa un acord entre PP, PSOE i Ciutadans, "perquè tots els espanyols sàpiguen que, governi qui governi, amb la sobirania d'Espanya no es negocia i que la Constitució és l'únic marc".

És una iniciativa que ja va encapçalar el 30 d'octubre quan va proposar a Rajoy i Sánchez (també aleshores va excloure Podemos) cinc línies mestres per a un gran pacte d'Estat, que incloïen la sobirania dels espanyols i la unitat territorial com a aspectes innegociables en qualsevol futur Govern espanyol.

El candidat de la formació taronja torna a aspirar a segellar l'acord amb la signatura i la foto amb els partits, cosa que aleshores no es va produir i que a Sánchez interessa ara encara menys que a l'octubre. I la competència que suposava aleshores Rivera per als dos líders dels partits tradicionals espanyols, amb les enquestes pels núvols a favor de C's, tampoc no és la mateixa.