Últim oferiment del líder de Ciutadans, Albert Rivera, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy: li proposa acordar una convocatòria d'eleccions generals a la tardor o amenaça d'impulsar un "pla B" amb una moció de censura d'un candidat independent que s'encarregui de convocar nous comicis.

Rivera ha demanat a Rajoy que acabi ja amb la legislatura i que impulsi una "sortida ordenada, democràtica i digna" després de la moció presentada pel PSOE arran de la sentència del cas Gürtel. "Demanem al govern espanyol que rectifiqui, que no s'enroqui, que assumeixi la realitat i si està disposat a discutir un final ordenat de la legislatura, nosaltres estem disposats a parlar", ha apuntat Rivera en roda de premsa després de la reunió de l'executiva de la formació.

La proposta de Ciutadans al govern espanyol passa perquè Mariano Rajoy convoqui una cita avançada a les urnes, un moviment que ara per ara el president no pot fer: la legislació estableix que si hi ha una moció de censura en tràmit, el cap de l'executiu —a qui correspon la facultat de proposar al rei d'Espanya la dissolució de les Corts espanyoles per anar a una nova contesa electoral— no pot convocar nous comicis.

Perquè Rajoy pugui convocar eleccions, tal com demana Rivera, caldria primer que la moció de Pedro Sánchez, que es debatrà aquest dijous i divendres, no prosperi. Aleshores recuperaria d'aquesta manera la facultat per proposar al monarca la convocatòria de comicis.

Una moció alternativa

El líder de Ciutadans ha proposat una nova moció de censura amb un candidat alternatiu en cas que el PP no faci el pas i convoqui comicis. Aquesta solució seria, segons Rivera, instrumental: es tractaria de posar un president independent que "no tingui ànsia de poder sinó sentit de la responsabilitat" per convocar eleccions.

Rivera ha urgit Rajoy a acabar amb una legislatura que considera acabada per una crisi de "confiança i constitucional". Per això, demana que les urnes resolguin la compromesa situació política per la qual travessa el govern espanyol. L'acord ofert per Ciudadanos no només fa referència a la convocatòria electoral, sinó que també implicaria un pacte sobre l'aplicació del 155 a Catalunya i l'aprovació dels pressupostos al Senat.