Primer pas per la moció de censura de Pedro Sánchez. Se celebrarà el 31 de maig i 1 de juny, després que així ho hagi decidit la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, aquest matí. Fonts del PSOE han assenyalat a El Nacional que la moció se celebrarà aquesta mateixa setmana, abans del que s'havia previst.

La Mesa de la Cambra l'ha admesa a tràmit aquest matí després d'una reunió en què Pastor ha exposat que comunicarà als membres de la Junta de Portaveus la presentació de la moció de censura perquè tingui lloc el debat i la votació.

D'aquesta manera, el Congrés ha donat llum verda a iniciar el procediment que podria apartar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de la Moncloa. Per a aconseguir-ho, el PSOE necessita almenys el suport de la majoria absoluta de la Cambra: 176 diputats. No n'hi ha prou amb una majoria simple.

L'aritmètica per als socialistes és complexa. Per a obtenir la majoria, haurien d'afegir Ciudadanos al suport ja explicitat d'Unidos Podemos, o bé aconseguir que els partits bascos i catalans votin a favor. El PDeCAT i ERC s'han mostrat oberts a un canvi de govern. No obstant això, el suport del PNB també és necessari perquè la moció de censura pugui prosperar.

"Un nou temps"

Les mateixes fonts del PSOE han assenyalat que l'admissió a tràmit "és una bona notícia i una oportunitat per posar fi a la situació de deteriorament de les nostres institucions, per millorar la nostra qualitat democràtica i obrir un nou temps". Els socialistes celebren que aquesta mateixa setmana es pugui saber si la Cambra Baixa "censura" Rajoy.

Termini obert per a altres candidatures

Seguint el que estableix el reglament del Congrés, en el seu article 176, ara s'obre un període de dos dies en els quals es pot obrir el procediment a altres mocions de censura, que s'haurien de debatre en el mateix moment que la presentada per Pedro Sànchez.

image

Per poder presentar una altra moció de censura és necessari rebre l'aval d'almenys 35 diputats del Congrés, cosa que impedeix Ciudadanos que pugui presentar en solitari un candidat.