El president de Ciutadans (Cs), Albert Rivera, ha instat el Govern espanyol a no acceptar ni tan sols el debat sobre el referèndum d'autodeterminació, perquè ho considera "el cavall de Troia" de l'independentisme.

En una entrevista amb Europa Press, ha assegurat estar "al·lucinant" amb el que considera "silencis i complicitat" de Pedro Sánchez amb el Govern independentista de Quim Torra i ha demanat als sobiranistes de "treure les urpes" de les escoles catalanes.

"Em preocupa especialment el que està passant a la meva terra, el que està passant a Catalunya -afirma-. Estic al·lucinant amb els silencis i la complicitat de Sánchez amb Torra".

A parer seu, "l'Estat està desapareixent de Catalunya", i mentre al ciutadà que retira un cartell o una bandera 'estelada' se li amenaça amb una multa de 600.000 euros, el Govern de Torra pretén incloure una placa commemorativa del referèndum de l'1 d'octubre en les escoles públiques: "Treguin vostès les seves urpes de les escoles, si us plau, que són de tots -proclama-. Què és això de posar plaques ideològiques i polítiques d'actes il·legals?"

Segons Rivera, no fer res davant dels moviments de l'independentisme és "una irresponsabilitat": "Com més instruments els donis al separatisme, com més vinguin a dalt, com més impunitat tinguin, pitjor", avisa.

Demana fermesa davant l'independentisme

També ha alertat de la "deriva perillosa" que podria suposar l'"admetre que es pot trossejar la sobirania" nacional i que la unitat d'Espanya o la igualtat entre espanyols "és una cosa negociable". A la seva manera de veure, els sobiranistes volen "posar el seu cavall de Troia" del referèndum a les Corts, de manera que puguin "legitimar la ruptura" del país.

"El PSOE, per tenir suports, és capaç que s'obri aquest debat, i aquest debat no es pot acceptar", ha apuntat el president de Cs. Encara que no creu que el PSOE "concedeixi" la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, "perquè desapareixeria" com a partit, sí que considera que Sánchez "intentarà donar-los aquesta legitimitat" de parlar sobre això.

Segons la seva opinió, aquesta actitud de Sánchez es deu a un interès per "atrinxerar-se al Palau de La Moncloa". "El PSOE, per una qüestió de pur egoisme de Sánchez i de pensar en el seu sofà, està pensant a com fer perdurar aquesta legislatura esgotada", ha assenyalat Rivera, qui també ha apuntat que "el problema d'Espanya no és aquest", sinó l'independentisme.