Mariano Rajoy i Albert Rivera són indistintament el poli bo i el poli dolent de la trama de la ingovernabilitat espanyola i la regeneració. També pel que fa a Catalunya, però de vegades s'intercanvien els papers. El líder de Ciutadans ha advertit el govern de Rajoy no subestimar la mobilització de la Diada. Rivera ha sostingut que a Catalunya hi havia una "fractura, on milers i milers de persones pensen d'una manera que passa per trencar Espanya i sortir de la Unió Europea i no es pot minimitzar" en al·lusió a "les declaracions d'alguns" titulars ministerials aquest dilluns, sobre l'Onze de Setembre. 

El polític català s'ha expressat en un esmorzar a Madrid, on ha presentat una agenda catalana de reformes que creu que serviria per reduir el procés independentista. La primera és una revisió del finançament autonòmic, a partir del principi de corresponsabilitat fiscal entre Estat i autonomies. Segons Rivera, el PP no hauria actualitzat les partides econòmiques des de fa dos anys, fet que hauria estat "aprofitat" per atiar el procés. Rivera ha demanat el Corredor mediterrani, com també la reforma constitucional per aclarir competències entre Estat i ens autonòmics i evitar conflictes.

"Més blindades? Si són un búnquer, a Catalunya no hi ha la possibilitat d'obrir aquest debat" ha dit Rivera sobre les competències lingüístiques, després d'haver signat un pacte amb Rajoy sobre la introducció del trilingüisme a les escoles. "La consellera va dir que aquest sistema estava obsolet. Potser serà més modern estudiar només en una [llengua]" ha etzibat, a les preguntes del moderador. L'assumpte va aixecar els recels d'ERC i el PDC, els quals van considerar que el pacte podria envair competències de l'Estatut i afectar a la immersió. 

Preguntat pel referèndum amb garanties que proposa el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el líder de C's ha titllat de "penultimàtum" la qüestió. Rivera ha convidat el president a seure en una taula de negociació i a "baixar de la muntanya" per construir un projecte alternatiu que pugui recuperar la voluntat de romandre dins de l'Estat. "Jo podria seure en una taula de negociació amb els catalanistes de la Transició, com Roca i Junyent. Tarradellas va seure amb Adolfo Suárez" ha eximplificat, en al·lusió al període constituent espanyol a finals dels anys 70.

Les al·lusions al procés han tancat quan Rivera ha estat interpel·lat sobre quina posició prendria el seu partit si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, és inhabilitada pel Tribunal Constitucional i el govern català no accepta la sentència. "Miri, mai m'havien fet una pregunta així, per què mai m'havien preguntat què passaria si algú desobeeix la llei" ha respost, tot indicant que l'assumpte "correspon a la justícia" i no a ell. 

Soria i corrupció

La regeneració espanyola i la investidura també ha estat part del discurs de Rivera, on s'ha intercanviat amb Rajoy els papers de poli bo i el poli dolent. El polític català ha defensat la posició del seu partit sobre haver votat a favor que el ministre d'economia en funcions, Luis de Guindos, intervingui en una comissió aquest dimarts a les 17h per explicar el nomenament i posterior renúncia de José Manuel Soria, per al Banc Mundial. La seva formació va facilitar la comissió junt amb el PP, per bé que la resta de grups  demanaven un Ple. 

"Com a mínim volem que vingui, que doni explicacions. Com abans millor" ha justificat Rivera. La formació taronja va donar suport a la sessió plenària en un principi, però la negativa del govern de Rajoy de comparèixer el va portar a rebaixar la seva posició perquè "no marxés de rosetes" com van dir alguns dels seus diputats. Tanmateix, Rivera ha urgit el Tribunal Constitucional a resoldre el conflicte competencial entre parlament i executiu per aclarir si el segon pot estar controlat. "Si pot nomenar exministres dimitits, entenc que es pot controlar" ha dit.

Rivera ha convidat el PSOE a sumar-se al seu pacte d'investidura i a no esperar una "sacsejada" a les eleccions basques i gallegues per moure fitxa. El català ha tornat a reivindicar-se com "el partit del sí" en les negociacions. Però Sí també a què si la senadora Rita Barberà és imputada hagi de dimitir. Així li ha exigit a Rajoy el seu soci, en el paper del poli dolent.