L'acord entre PSOE, Junts i ERC per la llei d'amnistia ha aixecat un ventall de reaccions des de totes les posicions. Des de manifestacions de dretes contra Pedro Sánchez, fons a missatges d'orgull pel pacte aconseguit. El vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat aquest dissabte que, amb relació a la llei d'amnistia, el PP volia "espanyolitzar Europa i al final el que està passant és que s'està europeïtzant a l'Estat espanyol". En declaracions a Radio 4 (RNE), Rius ha destacat que el marc legal de referència que tindrà la llei d'amnistia serà "la directiva europea de terrorisme i els estàndards internacionals en matèria de terrorisme, de traïció o malversació".

El dirigent de Junts ha al·ludit així a la decisió del PP de traslladar la llei d'amnistia a la Comissió de Venècia, un òrgan consultiu del Consell d'Europa, que ha avalat la legalitat d'aquesta llei, encara en fase de tramitació parlamentària. Finalment, l'acord aconseguit entre PSOE, JxCat i ERC, ha inclòs "els delictes de terrorisme i traïció adaptats als estàndards europeus, i no al Codi Penal espanyol", segons Junts. "Moltes gràcies, PP, ens ha anat fantàstic que vostè hagi volgut utilitzar una institució europea que finalment se li ha girat en contra", ha destacat Rius. "S'ha aconseguit més en sis mesos que en quatre anys d'una taula de diàleg estèril. Junts té un estil de fer política diferent: no ho fem als mitjans de comunicació, sinó que ho fem amb discreció, rigor i seriositat", ha assegurat Rius.

Per altra banda, el portaveu juntaire ha considerat que l'amnistia és "mitja pedra angular" de l'independentisme, ja que l'altra meitat seria, segons ell, exercir el dret a l'autodeterminació a Catalunya. "El que és inconcebible és per què Espanya no deixa votar a la gent com han fet altres països europeus", ha reclamat. Sobre l'expresident català Carles Puigdemont, ha reiterat que "qui ha de tornar no és Carles Puigdemont, sinó que és un president de la Generalitat en l'exili". "Em moro de ganes que el president Puigdemont pugui tornar a trepitjar el Principat i pugui tornar a Catalunya", ha afegit.

Puigdemont carrega contra Barrientos per criticar l'amnistia

El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, ha presentat un incident de recusació contra el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, arran de les declaracions que va fer sobre l'aplicació de la llei d'amnistia. Sobre aquest moviment de Jové s'ha manifestat Carles Puigdemont, que s'ha mostrat contundent contra l'estat espanyol i els seus jutges. Puigdemont al·legant la seva experiència "personal i directa" amb diverses judicatures europees, ha assegurat que el passa a Espanya amb els jutges "és una anomalia a l'Europa democràtica". A través d'una publicació al seu compte de X ha defensat que cap dels jutges espanyols que s'ha pronunciat públicament tant en contra de la independència com de l'amnistia "no tindria cap possibilitat d’intervenir en causes que hi estiguessin directament relacionades".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!