El diputat de la CUP Carles Riera reforça la crítica del seu partit contra els Mossos d'Esquadra. En una entrevista a TVE, Riera ha anat més enllà i no tanca la porta que hi hagi hagut una possible provocació dels mateixos cossos de seguretat en els actes vandàlics que s'han vist aquest cap de setmana per les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél: "Trencar vidres al Palau de la Música està fora d'aquestes mobilitzacions. Pot haver-hi pistes o indicis que darrere d'ells, també dels robatoris a comerços, hi pot haver infiltració policial per provocar aquest tipus d'espiral de violència. Per tant hem d'anar molt amb compte de no posar al mateix nivell la violència que es pot produir en una manifestació, la violència estructural que tothom pateix cada dia i la de l'ull rebentat. I hem d'observar com l'actuació policial ha tingut una clara intenció de provocar enfrontaments".

De fet, Riera retreu que "en l'origen, en l'inici de la violència sempre hi ha una actuació policial en tots els casos". I conclou que les manifestacions són necessàries i és lògic que siguin importants i contundents". Des de la CUP titllen de gran anomalia la justícia espanyola, que ha estat la primera d' empresonar un raper per cantar una cançó contra la monarquia dels Borbons.

I feta la reflexió sobre l'origen i les causes, també demanen un canvi d'acció d'aquests cossos: "Calen mesures de distensió com eliminar l'ús de projectils. Vam eliminar les pilotes de goma, haurem d'eliminar les de foam". A més, també fa una crida a "diferenciar un cos de policia i un de militaritzat". Assenyala especialment la Brimo, que "s'ha de desmilitaritzar com a bona policia democràtica". També es pregunta per què generen "un clima de violència sistemàtic materialitzat" en aquest departament. Ara bé, des de la CUP veu com a vasos comunicants les polítiques socials amb les repressives, i si les primeres milloren, "els escenaris de repressió desapareixeran". Per això la CUP no vol parlar només de policia sinó d'altres coses, sobretot en el diàleg per configurar un nou Govern.

On quedarà la CUP?

Dels resultats electorals, Riera destaca la majoria independentista del vot i "cap a les polítiques d'esquerra per fer front a la crisi". Això és el que demana per configurar un nou Govern i un Parlament. És en aquest sentit que no descarten presidir-lo: "Posem sobre la taula la nostra predisposició a defensar la sobirania del Parlament, no posem límits sobre això, n'hem de parlar amb la resta de forces polítiques". I Riera reitera que això no és nou: "Portem gairebé quatre anys oferint-nos i Junts i Esquerra no han volgut escoltar-nos".

De Junts per Catalunya demana que "assumeixi" un gir a les esquerres i hi posa nom i cognoms: "A dins hi ha alts càrrecs, com el senyor Tremosa o Damià Calvet, que són representants de les polítiques neoliberals més extremes". Pel que fa al PSC, sense novetats: "Podem parlar de moltes coses amb el senyor Illa, però de la seva investidura no". Fent balanç immediat titlla de "legislatura fracassada" la vigent, però obre l'esperança als canvis amb els mateixos actors però amb una forta presència del seu partit: "Quan la CUP és forta, les coses canvien, i ara tindrem ocasió de veure-ho".