El cap de llista del PSC a les eleccions del 14-F, Salvador Illa, ha retret aquest diumenge "el silenci" del Govern després de cinc dies d'aldarulls a Catalunya arran de l'empresonament del raper Pablo Hasel. "Qui no defensi els Mossos d'Esquadra, és a dir la convivència, la seguretat i l'ordre públic, queda inhabilitat per governar Catalunya", ha assegurat en una compareixença davant del Parlament.

De fet, Illa ha exigit al Govern que "valori" i tingui un "reconeixement explícit, clar i sense fissures" a la tasca dels Mossos d'Esquadra. Així mateix, el líder del PSC ha condemnat rotundament "el vandalisme, la intimidació i els desperfectes al mobiliari urbà i als establiments" a la ciutat de Barcelona.

Segons l'exministre de Sanitat, ha esperat "cinc dies a manifestar-me públicament, però davant el silenci i el titubeig dels que haurien d'haver parlat molt abans i de forma molt més clara".

"Res justifica la violència i el vandalisme. Vivim en una democràcia plena, que naturalment pot millorar, però és incompatible amb aquestes manifestacions de violència", ha continuat Illa. "No és el moment de dubtes, s'ha d'estar al costat dels que defensen l'ordre públic i la convivència a Catalunya", ha afegit.

Fa un reconeixement extensiu als cossos de seguretat

El líder de PSC ha fet extensiu el reconeixement dels socialistes a la resta de forces i cossos de seguretat, a les policies locals i especialment a la Guàrdia Urbana de Barcelona, als serveis d'emergències, sanitaris i de neteja. "Són part dels 324.629 servidors públics de Catalunya. Els vull agrair la seva feina, i dir-los que no estan sols, que la majoria dels catalans apreciem i agraïm el seu treball i no permetrem, no permetré, que es posi en dubte ni la seva professionalitat ni la feina que estan fent", ha declarat. 

Promet treballar per castigar el vandalisme

D'altra banda, ha tingut unes paraules per als comerciants afectats pels saquejos: "Només els hi faltava això", i ha promès que des de la seva formació treballaran "perquè cap acte de vandalisme i de pillatge quedi impune". En aquest sentit, ha anunciat que si el Govern no demana per iniciativa pròpia la compareixença dels consellers afectats a la Diputació Permanent del Parlament, serà el grup socialista qui ho forçarà.

"Prendrem les accions pertinents per garantir que es donen les explicacions on s'han de donar, en seu parlamentària", ha conclòs Illa.

 

Imatge principal, Salvador Illa en una compareixença davant del Parlament / Europa Press