Ayer el diablo vino aquí. En este lugar huele a azufre. Són les paraules que l'any 2006 va pronunciar l'expresident de Veneçuela, Hugo Chávez durant una cimera de les Nacions Unides celebrada a Nova York. Amb aquella metàfora, va referir-se a l'aleshores president dels Estats Units, el seu arxienemic George Bush. Quinze anys després, el diputat de la CUP, Carles Riera, ha evocat aquell discurs per mostrar el seu rebuig a la ultra dreta de Vox. 

 

Ha estat durant les intervencions per respondre la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha presentat l'estructura del nou govern al Parlament. Al portaveu anticapitalista li ha tocat pujar al faristol instants després que ho hagués fet Ignacio Garriga. 

"Després d'aquesta intervenció que m'ha precedit, no puc fer més que parafrasejar el comandant Chávez quan va intervenir a les Nacions Unides: Aquí huele a azufre", ha proclamat Riera, referint-se a Garriga que, per cert, ha protagonitzat una situació inèdita a la cambra catalana que ha obligat a interrompre el ple. Quan li tocava intervenir no era a l'hemicicle sinó al bar del Parlament. Quan la presidenta l'ha cridat, s'ha fet el silenci. Al seu grup s'han quedat descol·locats, reconeixent que l'error responia a la seva condició de "novells". El líder de Vox a Catalunya ha estat a punt de perdre el seu torn. Quan ja s'havia acordat saltar-lo ha aparegut a l'hemicicle, explicant que havia tingut un problema amb la mascareta. 

La CUP, vigilant

Més enllà del gag, Riera ha desgranat la posició de la CUP envers al govern. Com a soci estable d'Aragonès, els cupaires es mantenen vigilants per certificar si l'executiu compleix o no allò acordat amb ERC en el pacte per la investidura. Així li ha recordat Riera al president, tot manifestant-li els seus recels per la designació d'alguns dels consellers de Junts per Catalunya. Hi ha posat nom i cognoms. Concretament li ha demanat a Aragonès si "ja ha deixat clares les coses als seus consellers". Al d'Economia, Jaume Giró, ha dit, que ha de treballar pel "foment dels serveis públics, la municipalització de l'aigua o la banca pública", a Puigneró que ha "d'expropiar habitatges buits de grans propietaris i regular el preu dels lloguers", a Ciuró, que "desnonaments exprés, mai més" i a Elena, que apliqui ja "la retirada de la Brimo dels desnonaments de famílies vulnerables". 

A la imatge principal, Carles Riera, diputat de la CUP. / Sergi Alcàzar