La CUP es postula per entrar al govern. Sumar totes les forces independentistes és una idea que ja es va desgranar des d'Esquerra amb el president del Parlament, Roger Torrent, en una entrevista a RAC1 aquesta setmana. Tot i que en cap cas va especificar-ho amb aquesta idea.

En canvi, ahir, el diputat cupaire Carles Riera sí va anar en aquesta línia al Preguntes Freqüents de TV3: "Si la CUP entra al govern, jo crec que serà molt bona senyal, motiu de felicitar-nos i d'esperança. Si la CUP entra voldrà dir que ens hem posat d'acord amb un full de ruta per tornar a mobilitzar-se".

Sànchez ho matisa

Unes declaracions que es matisen amb les que ha donat la seva companya de partit, Natàlia Sánchez, a l'ACN i ha descartat que la seva formació pugui assumir responsabilitats al Govern després de les eleccions si és per fer "gestió de l'autonomia". La CUP no està disposada a "generar aliances que siguin fràgils o que no persegueixin els objectius polítics de l'autodeterminació i la garantia de drets per tothom". Admet, però, que amb el seu programa estan "disposats a assumir les responsabilitats que calguin".

Tornant a l'entrevista de Riera a TV3, situa el coronavirus en paral·lel però demana no oblidar els objectius independentistes: "El pas a tornar-se a mobilitzar, més enllà de la situació epidemiològica, depèn de la capacitat de tornar a marcar un nou horitzó clar. I si no sortim ara és perquè estem en aquesta situació d'esperar un nou camí”. Demana sortir als carrers, un vell reclam, i critica no anar fins el final: “D’accions simbòliques ja n’hem fet tantes que ara toca fer-ne d’efectives. Si posem una pancarta que sigui per no retirar-la”.

Sànchez també ha desgranat el programa cupaire: "Sense una agenda de ruptura clara, amb un Estat espanyol que no accepta les regles democràtiques, poca cosa farem, tant si som el 80%". Unes declaracions que s'han d'entendre molt bé ja que unes hores abans, Riera rebutjava el "relat segons el qual el pas a la independència era qüestió d’un moment. Serà un procés de ruptura democràtica, d’unilateralitat continuada en el temps". La CUP treu pit que aquesta idea mai l'han defensat però malgrat la força de la paraula "ruptura", ara demanen temps.

 Natalia sanchez cup ple parlament monarquia - Maria Contreras CollNatàlia Sànchez al Parlament / Foto: Maria Contreras Coll

 La CUP advoca per un "plebiscit en la lògica interna independentista" u es desmarquen del xoc entre els socis de govern actuals: "Els independentistes podran votar si opten per la desunió i picabaralles" de JxCat i ERC o si escullen "una altra manera de viure i governar", amb les sigles dels cupaires. Sànchez considera que els dos partits han abocat a la "frustració".