Amb tota probabilitat la d'aquest dijous, després de 17 anys, ha estat la última intervenció de l'actual Síndic de Greuges, Rafael Ribó. La candidata que li agafarà el relleu, proposada per PSC, ERC i Junts, Esther Giménez-Salinas, haurà de comparèixer davant la comissió del Síndic de Greuges perquè aquest trameti un dictamen, i després haurà de ser votada en un ple del Parlament. La compareixença d'aquest dimecres de Ribó en seu parlamentària ha estat presentar el seu informe de l'any 2021, de gairebé 400 pàgines. No s'ha detingut a donar dades sobre el què recull el document, sinó que més bé ha fet pinzellades de diverses qüestions i ha volgut deixar un missatge clar, en referència a la repressió de l'estat: "No és normal. Per aquest Síndic és indignant que hi hagi càrrecs electes amb causes pendents davant dels tribunals. És indignant també quan el Consell d'Europa està dient que s'ha d'acabar. És que no s'ho inventa el Síndic, és l'assemblea parlamentària europea".

Durant els últims anys Ribó ha fet múltiples informes criticant la persecució contra l'independentisme. Més enllà de la qüestió nacional, en la seva intervenció d'aquest dimecres ha fet menció a un nou rècord de queixes que va rebre en l'exercici passat el Síndic, un fet que ha considerat preocupant perquè les xifres haurien d'anar minvant. També ha subratllat com des del seu equip han augmentat el número d'informes lliurats a la Cambra, i han escurçat el període de resposta a les queixes de la ciutadania, tot i que ha assegurat que aquest escurçament no és suficient. Ha censurat que el Govern estigui lluny d'haver assolit una igualtat en l'educació, ha reivindicat més acompanyament a la gent gran, més presència d'habitatge social, i preservar el territori.

Les respostes dels grups han estat diverses. ERC, Junts, CUP i Comuns han aprovat la gestió del Síndic mentre que el PSC, Vox, Ciutadans i PP han decidit suspendre'l. En el bloc dels que han reconegut la seva feina, la diputada republicana Najat Driouech ha assenyalat que els informes que ha fet la Sindicatura han estat d'una "utilitat molt gran" per a tots els diputats i diputades, i ha compartit algunes de les preocupacions expressades per Ribó especialment en l'àmbit social, ja que ha assegurat que l'objectiu de l'actual Govern és millorar el benestar de totes les persones del país. Des de Junts, Joaquim Jubert ha compartit molts dels incompliments que l'informe del Síndic recull en matèria de la gestió de la Generalitat, però ha assegurat que moltes d'aquestes qüestions no es poden desenvolupar perquè Catalunya rep poc recursos de l'estat, un estat que no compleix amb els seus "compromisos amb el territori". 

Des de la CUP, el diputat Carles Riera ha recuperat les reivindicacions del Síndic especialment en matèria social, i així, ha aprofitat per recordar que els desnonaments han augmentat, que la pobresa energètica està en augment, com també ho està la violència masclista, el racisme institucional i el creixement de l'extrema dreta; per tot plegat, ha recordat que "el problema estructural és el capitalisme", i ha demanat que les institucions siguin "murs de defensa dels drets davant del règim del 78". Joan Carles Gallego dels comuns, per la seva banda, ha assegurat que l'informe és útil perquè recull greuges i anuncia respostes, i que dona idees i elements als diputats per fer activitat política, per això ha volgut felicitar-lo per la bona feina i ha instat a que la següent Síndica en prengui nota.

Al bloc del no, els quatre partits, PSC, Vox, Ciutadans i PP, han carregat contra el Síndic per representar els interessos independentistes. Óscar Aparicio (PSC) li ha criticat el biaix independentista i li ha retret una Sindicatura "molt tancada en si mateixa que no tenia al centre el ciutadà". L'ultra Sergio Macián ha dit que la Sindicatura "fa olor a naftalina ideològica amb dossiers en defensa de Puigdemont, Torra, Junqueras i companyia". Des de Ciutadans Nacho Martín Blanco li ha criticat no haver condemnat atacs contra els partits constitucionalistes i li ha demanat que no marxi content de la seva feina, mentre que finalment Lorena Roldán del PP li ha dit que quan "els no nacionalistes" necessiten empara, han d'acudir al Defensor del Pueblo.