El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, s’ha convertit de nou en un dels protagonistes del debat al Parlament sobre l’informe de la sindicatura -el del 2019-. El seu càrrec està pendent de renovació des de fa gairebé dos anys i els partits de l’oposició han reclamat el seu relleu o la dimissió, i en el cas de Vox, la supressió d’aquest càrrec. Però ha estat el mateix Síndic qui ha plantejat el tema davant l'hemicicle.

Aquesta és una polèmica recorrent cada cop que compareix, i avui tan bon punt ha pres la paraula, ha recordat que està pendent de renovació els òrgans de la sindicatura i el titular de la institució, és a dir, ell, des de l'1 de març del 2019. Ha explicat que ha enviat "diverses cartes oficials" a l'anterior president del Parlament, Roger Torrent, i a l'actual presidenta, Laura Borràs, “demanant si us plau que activi els grups parlamentaris perquè posin en marxa el mecanisme corresponent”. “Ara depèn de totes i tots vostès”, ha advertit.

Ribó va renovar el seu càrrec el gener del 2010, després d'un primer mandat com a Síndic de Greuges. Poc abans d'aquesta renovació s'havia reformat la llei de la sindicatura i es va aprovar prorrogar el mandat del Síndic 5 a 9 anys, per la qual cosa va acabar el 2019. Això no obstant, l’elecció d’aquest càrrec requereix tres cinquenes parts del ple del Parlament i la polarització de la Cambra provocada pel procés independentista ha impedit consensuar un substitut, igual com ha passat en altres òrgans que depenen del Parlament, com els membres de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o la Sindicatura de Comptes.

Contra la sentència de l'1-O

A més, Ribó ha assumit un destacat protagonisme els darrers anys, denunciat repetidament la violència policial de l’1-O o l’existència de presos polítics, la qual cosa ha provocat que es convertís en objecte de les crítiques d’algunes de les formacions de la Cambra.

En l’informe que ha presentat avui, entre d’altres qüestions, ha insistit a descriure la condemna dels presos de l’1-O com “una de les majors injustícies que s’han comès des de la mort del dictador”, ha considerat que les penes imposades són “absolutament desproporcionades” i ha insistit a reclamar l’amnistia per superar el conflicte.

L'oposició demana el relleu

En les intervencions dels grups posteriors a l'exposició de l'informe, la diputada socialista Marta Moreta li ha recordat que porta disset anys al càrrec, l’ha acusat d’actuar sense objectivitat i independència, defensant el Govern i no als ciutadans. “Ja hauria d’haver dimitit”, ha ventat.

També el cupaire Carles Riera ha lamentat que no s'hagi renovat del càrrec i ha reclamat que es faci de manera urgent, tot i fer una valoració positiva de la seva feina.

Joan Carles Gallego, en nom dels comuns, ha reclamat buscar el més ampli consens dels grups per renovar el càrrec, junt amb la resta d’òrgans pendents, i ha retret que Catalunya no pot dependre de la bona o mala relació entre ERC i Junts per tirar endavant això.

Blanquejar el separatisme

Des de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, l’ha acusat d'eternitzar-se al càrrec i de ser un síndic “de la part de la ciutadania que professa la fe independentista”.

La popular Lorena Roldán ha ironitzat que “com a blanquejador del separatisme és més efectiu que el lleixiu. És el Mr. Proper del separatisme”.

Sergio Macián de Vox l'ha titllat de corretja de transmissió del Govern independentista i ha defensat suprimir la figura del Síndic per considerar que provoca duplicitat amb la de Defensor del Poble espanyol.

 

A la imatge principal, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, durant la seva intervenció davant del ple / ACN