La lluita d’Oriol Junqueras per ser eurodiputat no acaba amb el veto del Tribunal Suprem a recollir l’acta. Així ho ha advertit l’eurodiputada Diana Riba des de davant del Congrés dels Diputats, on aquest dilluns al migdia estan convocats per a acatar la Constitució i adquirir la condició plena del càrrec. Tampoc no assistiran Carles Puigdemont i Toni Comín. “Potser els fa por que aquest cas arribi al cor d’Europa, però nosaltres lluitarem i treballarem dins del Parlament Europeu per portar-lo a les altes instàncies europees”, ha avisat.

Segons fonts republicanes, el president d’ERC i eurodiputat electe no té pensat renunciar a la seva acta, malgrat que no li deixin recollir-la. De fet, la seva defensa acaba de presentar un recurs contra la decisió de l’alt tribunal. Aquestes fonts apunten que no farà córrer la llista i recorden que no hi ha marge temporal per a realitzar el tràmit d’acatar la Constitució espanyola.

Diana Riba ha renunciat que, dels cinc eurodiputats independentistes escollits a les eleccions europees, “tres avui no poden ser aquí perquè tenim un Estat que els vol vetar i silenciar”. Ha assegurat que el “cas més clar” és el d’Oriol Junqueras: “Fa tres setmanes va poder venir aquí a recollir la seva acta. Avui no pot venir aquí”. Ho ha atribuït a la immunitat parlamentària del càrrec d’eurodiputat. “La vulneració dels seus drets és claríssima”, ha criticat.

“Podem presentar-nos a unes llistes, podem ser escollits en unes eleccions, podem presentar uns programes, però després, depenent de la conveniència de la immunitat, no ens siguin garantits els drets”, ha rebatut la també eurodiputada d’ERC. “Cap demòcrata pot estar orgullós del que està passant avui al Congrés dels Diputats”, ha conclòs.