El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ha tornat a insistir que continua tenint preguntes sobre la llei d'amnistia i ha apuntat que segueix el diàleg tècnic amb l'executiu espanyol. Reynders reitera el fet que des de Brussel·les encara es tenen preguntes sobre l'amnistia, després que el passat divendres, el mateix comissari sortís a desmentir les paraules de ministre de Justícia espanyol, Félix Bolaños, qui havia assegurat que la Unió Europea li havia expressat que no tenia cap dubte sobre aquesta futura llei. 

"Per descomptat que tinc preguntes", ha reconegut Reynders, quan ha arribat al Consell de Justícia que se celebra aquest dilluns. En aquest Consell també hi participa Bolaños i els periodistes que esperaven l'arribada del comissari europeu li han preguntat per les possibles diferències entre els dos dirigents. Reynders ha optat per ironitzar i ha afirmat: "no hi ha el mateix clima a Espanya i a Brussel·les". El comissari ha tret ferro a la topada del passat divendres i ha remarcat que desconeix com acabarà sent la llei, però continuaran els intercanvis a nivell tècnic en un procés de "bon diàleg" amb la Moncloa. "El vot final s'espera per al primer trimestre de l'any, així que tenim temps", ha conclòs. 

Una reunió, dues conclusions

El passat dijous, Bolaños es va reunir amb Didier Reynders i la vicepresidenta de la Comissió Europea i titular de Valors i Transparència, Věra Jourová, per abordar la llei d'amnistia. Just després de la trobada, el ministre espanyol va afirmar: "Zero preocupació de la Comissió Europea sobre la salut i la fortalesa de l’estat de dret i la separació de poders a Espanya". Tanmateix, aquesta conclusió no era compartida per la mateixa Comissió Europea. El divendres, el portaveu de Reynders, Christian Wigand, va desmentir Bolaños: "L'anàlisi segueix en marxa, per tant, en aquest sentit, el comissari no ha dit per ara que la llei d'amnistia no planteja preocupacions". 

Davant aquesta galleda d'aigua freda, el mateix divendres Bolaños es va afanyar a matisar les seves paraules. El ministre va argumentar que si s’escolta "paraula per paraula" allò que va dir el dijous després de la seva reunió amb Didier Reynders, no hi ha ningú que li pugui estirar les orelles per haver parlat de "zero preocupació" per part de Brussel·les. Bolaños va assenyalar que on no hi ha preocupacions era respecte a l'estat de dret espanyol.  A més, va afegir: "Lamento haver punxat el globus de la dreta i l’extrema dreta que deia que Europa estava preocupadíssima". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!