Revolta al Poder Judicial espanyol. Set vocals del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) han forçat la celebració d'un ple extraordinari en aquest òrgan, per respondre a la decisió del govern de Pedro Sánchez canviar les regles de l'elecció del Consell General de Poder Judicial (CGPJ), rebaixant la majoria parlamentària necessària.

Com que són més de cinc els vocals que sol·liciten la celebració de ple, aquest serà previsiblement convocat pel president de CGPJ, Carlos Lesmes, en un termini màxim de tres dies hàbils. Això vol dir que la reunió ha de tenir lloc a tot estirar dimarts que ve.

L'escrit el subscriuen set vocals designats a proposta de PP,  que són José Antonio Ballestero, Carmen Llombart, Núria Díaz Abad, Gerardo Martínez Tristán, Juan Manuel Fernández., Juan Martínez Moya i Maria Àngeles Carmona, segons ha informat TVE. Els vocals assenyalen que fan la seva petició a l'empara de l'article 600.2 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ). Segons aquest article, "s'ha de celebrar sessió extraordinària  si ho considera oportú el president o si ho sol·liciten cinc vocals".

Els vocals demanen expressament que Lesmes convoqui amb caràcter urgent un ple extraordinari perquè s'examini la reforma de la llei orgànica plantejada pel grup parlamentari socialista i el grup parlamentari Unidas Podemos, i acompanyen la petició amb el text de la proposició, així com amb un esborrany de declaració del ple contra aquesta reforma. Si el CGPJ es posiciona contra la intenció governamental, serà un altre enfrontament entre el Poder Judicial i el govern espanyol.

El ple encara no ha estat convocat, però fonts del Consell del Poder Judicial donen per fet que el president ho acceptarà si bé és probable que es fixi per a la setmana que ve, perquè aquest divendres Lesmes viatja a Oviedo al lliurament dels Premis Príncep d'Astúries.

La reforma ha causat un fort malestar en el món judicial espanyol, i totes les associacions -excepte Jutges per a la Democràcia- han contestat l'intent d'acabar amb la majoria reforçada per designar els vocals del CGPJ. A això s'hi afegeix el mètode parlamentari elegit, la proposta de llei, que eludeix els informes preceptius del mateix CGPJ, el Consell Fiscal i el Consell d'Estat.

L'actual CGPJ està pendent de renovar des del desembre del 2018, i bloquejat per desavinences entre socialistes i populars.