Un mes després que el govern municipal de PP i Vox vetés 5 revistes catalanistes de la biblioteca municipal de Borriana, al País Valencià, més de mil persones s'han subscrit a algunes de les revistes afectades per la censura, segons informa RAC1. Els editors de les revistes celebren la resposta social davant el veto i asseguren que ha contribuït a frenar la pèrdua de lectors que han experimentat durant els darrers anys. Així doncs, les noves subscripcions s'han repartit amb 500 per a Cavall Fort i el Tatano, 300 per a Camacuc, i 200 entre Enderrock i El Temps. Amb tot, les subscripcions s'han multiplicat per 5, ja que, normalment rebien 200 subscripcions mensuals i en el darrer mes s'han superat les 1.000. 

Marxa enrere de l'ajuntament de Borriana

Després de la pressió social rebuda, l'Ajuntament de Borriana va haver de fer marxa enrere. Així doncs, finalment, les publicacions Cavall FortEnderrockEl TempsCamacuc o Revista Llengua Nacional tornen a estar disponibles al públic. La notícia l'ha anunciada el portaveu de Compromís a Borriana, Vicent Granel, que afirmava que la pressió exercida "ha pogut tombar la decisió que havia ordenat l'actual regidor de Cultura", Jesús Albiol (Vox). Després del 28-M, PP i Vox van arribar a un acord per governar al consistori, i la regidoria de Cultura ha quedat en mans dels ultres. El seu regidor, Jesús Albiol, va assegurar que l'ajuntament "no seguirà promovent el separatisme català amb els diners" dels ciutadans. "No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", va afegir. "Trist i preocupant, però trobarem maneres d'arribar als nens", van afirmar des de Cavall Fort.

El regidor mateix Jesús Albiol va personar-se a la biblioteca municipal amb intenció de retirar les revistes de l'expositor. No ho va aconseguir, però, perquè el personal de l'equipament es va resistir a complir l'ordre fins que no arribés per escrit. Un miler de persones es van concentrar el passat 17 de juliol al vespre davant la biblioteca municipal de Borriana en contra de la censura a les publicacions escrites en valencià i reclamar al govern municipal que permeti els veïns llegir al centre cultural les revistes que el nou regidor de Cultura ha vetat.

Protecció del català i l'occità dels vetos

Unes 600 persones arribades d'arreu de Catalunya i la regió Occitània es van aplegar aquest diumenge a més de 2.100 metres d'altitud en el marc de la 36a Pujada al Port de Salau per exigir blindar el català i l'occità davant l'augment de l'extrema dreta. "No volem perdre l'espai que s'ha aconseguit en els àmbits de l'educació i la cultura", va explicar la secretària general del Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC), Esther Lucea, recordant el veto de revistes en català a Borriana. La pujada, a banda de ser una jornada reivindicativa, també va tenir un caràcter festiu i és un dels esdeveniments més representatius de l'agermanament de les dues regions. Com a novetat d'aquesta edició, l'organització ha fet una samarreta commemorativa.

Lucea apuntava que l'occità i el català són llengües "minoritzades" i "perseguides" pels seus respectius estats. Per això, la 36a edició de la pujada al Port de Salau va servir per fer un crit d'alerta de la necessitat de protegir el català i l'occità. Tot plegat, a 2.000 metres d'altitud en un indret que uneix el Pallars Sobirà amb l'Arieja i que només s'hi pot accedir a peu.