Borriana s'ha omplert de manifestants contra la censura aquesta vesprada, amb un miler de persones, segons les dades de l’organització, que s'han congregat a la plaça de la Mercè, davant la biblioteca municipal, per a protestar enèrgicament contra la censura de revistes en català imposada pel polèmic nou regidor de Cultura del municipi, Jesús Albiol, membre de Vox. El passat 11 de juliol el consistori va anunciar que cancel·lava la subscripció a les revistes El Temps, Sàpiens, Camacuc, Enderrock, Llengua Nacional i Cavall Fort, fet que va generar un gran rebuig en la població. Després de l'anunci, personalitats i polítics d'arreu dels Països Catalans van mostrar el seu rebuig.

La convocatòria de la Plataforma per la Llengua del País Valencià ha estat un èxit rotund, i han estat molts els ciutadans que han volgut mostrar el seu rebuig a la decisió unilateral d’Albiol de cancel·lar la subscripció de l’ajuntament a les revistes El Temps, Sàpiens, Camacuc, Enderrock, Llengua Nacional i Cavall Fort, acusant-les de ser "separatistes" i "propaganda catalanista". Aquesta acció, que es va iniciar al gener, havia generat molta polèmica al municipi i més enllà de les seves fronteres. En aquest acte de protesta, hi han estat presents diverses entitats, com la FOLC, Escola Valenciana, STEPV i Acció Cultural del País Valencià, així com polítics de Compromís, entre els quals destaquen Joan Baldoví i Vicent Marzà, que han mostrat el seu suport incondicional a la causa i a la defensa de la llibertat d'expressió i la diversitat cultural.

L'ambient a la concentració ha estat molt enèrgic, amb un gran nombre de famílies que han volgut fer palesa la seva preocupació pel futur de la cultura en llengua catalana. Han sorgit càntics ja coneguts com "no passaran" i "cap agressió sense resposta", mentre les pancartes en defensa de la llibertat d'informació i contra la censura omplien la plaça. Els manifestants han expressat la seva convicció en la importància de la diversitat cultural com a element fonamental de la identitat del poble valencià i han rebutjat fermament la discriminació lingüística.

Catalanofòbia a l'Ajuntament de Borriana: cancel·len totes les subscripcions a revistes catalanistes

D'on sorgeixen les protestes? Doncs del fet que el passat 11 de juliol l'Ajuntament de Borriana va cancel·lar les subscripcions a 5 revistes catalanistes. L'any 2020, Vox va demanar al consistori que es donés de baixa d'aquestes revistes. Ara, tres anys més tard, el govern municipal de Borriana (Castelló) liderat pel PP ha decidit portar-ho a terme. El regidor de Cultura, i diputat de Vox a les Corts Valencianes, Jesús Albiol, va celebrar que l'ajuntament "no continuarà promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs. No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", va escriure al seu compte de Twitter. "Camacuc, Cavall Fort, El Temps, Enderrock, Llengua Nacional. AL CARRER!", va escriure el regidor. 

La revista Sàpiens va contestar a la publicació del polític ultradretà, i va apuntar que "si és per qüestions econòmiques, li podem fer arribar sense cost el SÀPIENS a l'ajuntament". En un to irònic van assegurar que "estem segurs que llegir l'ajudarà. També ens comprometem a oferir una subscripció gratuïta a totes les entitats de Borriana que ens ho demanin. La llengua i la cultura no han de ser mai eines d'enfrontament, sinó de concòrdia. Visca la cultura!", deia la resposta de Sàpiens a Twitter.