Fa setmanes que la tensió entre comunitats autònomes s'estén per tot l'Estat sense que Catalunya hi tingui res a veure. Després del terratrèmol provocat per les mocions socialistes a Múrcia i Castella i Lleó, ara ha estat la Covid la que ha generat una picabaralla entre dos presidents, el de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, i la de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Tot va començar quan el president càntabre va vaticinar que la Comunitat de Madrid seria "una bomba en 15 o 20 dies" pels contagis del coronavirus. Revilla es va referir així a la flexibilitat que el govern madrileny està donant a la restauració i l'hostaleria, que ha portat fins i tot a que la capital espanyola s'hagi convertit en el destí turístic preferit dels europeus que busquen una mica d'oci nocturn.

La resposta d'Ayuso

"Ara sembla que és viròleg, expert en Sanitat", va respondre amb to xulesc la presidenta madrilenya, que va acusar el seu homòleg càntabre de "donar les 'revilletes' famoses als ciutadans com a única alternativa a la protecció sanitària". "Nosaltres, mentrestant, portàvem 22 avions amb material sanitari per protegir a tots els professionals que han estat al capdavant de la lluita contra la Covid-19", va afegir.

EuropaPress 3257680 presidentes asturias cantabria adrian barbon miguel angel revilla charlan

Els presidents d'Astúries i Cantàbria, Adrián Barbón i Miguel Ángel Revilla, xerren amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a la conferència de presidents celebrada el juliol del 2020 / Foto: Europa Press

La presidenta madrilenya va declinar fer referència a altres comunitats autònomes "per respecte", però sense renunciar a deixar anar que si es comença a comparar com s'ha gestionat la pandèmia, "potser la Comunitat de Madrid en algun moment ha de començar a treure pit".

Rebaixant la tensió

Hores després, Revilla ha tractat de rebaixar la tensió amb Ayuso, amb qui diu tenir molt bona relació posant d'exemple que la va trucar dos cops quan va estar malalta pel coronavirus. "Jo no vull faltar a ningú ni vull tenir cap polèmica amb ningú", ha asseverat el líder del PRC. 

"No soc viròleg, però sí que em reuneixo tots els dies amb el president dels viròlegs d'Espanya, per exemple, o amb experts de Valdecilla, que em diuen que ve una quarta onada si no prenem mesures restrictives. Si no cuidem aquesta fase de la Setmana Santa, l'onada cau", ha respost aquest dimecres el regionalista.