La UE ha decidit que a partir d'ara els ciutadans del Kosovo podran viatjar per l'espai comunitari només amb el passaport, i sense necessitat d'aconseguir un visat. La decisió comunitària és tot un revés a la política del govern de Pedro Sánchez, contrari al reconeixement del Kosovo, perquè sovint s'escudava amb no donar el visat per boicotejar les relacions amb aquell país. Així va passar quan Espanya va denegar l'any passat el visat a la delegació del Kosovo que havia de participar en l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia que es va celebrar al Parlament de Catalunya. No els van deixar trepitjar l'aeroport. 

El PSOE, igual com abans el PP, observen amb molta prevenció tot el que fa referència al Kosovo, perquè va accedir a la independència de forma unilateral el 2008, sense acord amb Sèrbia, i temen que això hagi creat un precedent per a Catalunya. La prevenció ha arribat a l'extrem que quan Espanya es va haver d'enfrontar amb el Kosovo el 2021, en la fase classificatòria del Mundial de Qatar, l'emissió de TVE va evitar citar el nom del país. Espanya va haver de jugar contra un país que no reconeixia. Un dels primers incidents va tenir lloc als Jocs del Mediterrani de Tarragona del 2018, i la bandera kosovar no va formar part de la desfilada inaugural. Els esportistes kosovars van ser els últims a obtenir els visats, perquè la seva presència va perillar fins a l'últim moment a Tarragona, on eren presentats com a representants del Comitè Olímpic de Kosovo. 

El Parlament de la província sèrbia del Kosovo va aprovar la independència el 17 de febrer del 2008, amb una declaració unilateral. Un dia després, l'Assemblea Nacional de Sèrbia va aprovar una resolució que deixava nul·la la declaració, i va recalcar que era un acte il·legal i no contemplat pels estatuts de les Nacions Unides. Però el Kosovo no en va fer cas, mentre negociava el suport dels EUA. 

El jurista Joaquín Urias ha considerat "ridícula" l'obsessió espanyola contra el Kosovo. "Per molt que el govern espanyol s'entesti a negar-ho, el Kosovo és un país. Ara els kosovars poden entrar amb el seu passaport a la UE, sense visat. Espanya fent el ridícul i negant la realitat per por a l'independentisme català", ha afegit.

El Consell europeu ha estat qui ha aprovat que el Kosovo no necessiti visat i ha anunciat que això s'aplicarà a partir de la data que entri en funcionament el Sistema europeu d'informació i autorització de viatges (ETIAS) o a partir de l'1 de gener de 2024, segons el que passi primer. Ara la iniciativa l'haurà de votar el Parlament europeu, on amb tota probabilitat tirarà endavant. Caldrà veure quina serà l'actitud dels eurodiputats espanyols

El Consell europeu ha argumentat que el Kosovo ha fet "progressos significatius" en tots els aspectes del full de ruta per a la liberalització de visats.