Revés al coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. El jutjat contenciós número 8 de l'Audiència Nacional ha rebutjat la petició de De los Cobos de reincorporar-se immediatament a la seva plaça com a cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, després que el tribunal anul·lés el seu cessament. El jutge entén que executar provisionalment la sentència provocaria perjudicis d'impossible reparació.

De los Cobos, responsable de l'operatiu policial de l'1-O, va ser destituït tot just fa un any pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per pèrdua de confiança després dels polèmics informes sobre el 8-M i la Covid-19 a la capital espanyola. El coronel va recórrer la decisió davant l'Audiència Nacional, i el titular del jutjat contenciós número 8, Celestino Salgado, va deixar sense efecte el cessament el març passat. Davant d'aquest pronunciament, De los Cobos va demanar la reincorporació immediata. Entre altres arguments va adduir que la menor acumulació de punts en el lloc que actualment ocupa posa en perill la seva expectativa d'ascendir a general de brigada.

Resoldre els recursos

Ara el jutge Salgado, en una resolució notificada aquest dijous, sosté que si bé és evident el perjudici que el Ministeri de l'Interior va provocar al coronel en destituir-lo, encara s'han de resoldre els recursos presentats. Així, restituir-lo de manera immediata sí que causaria perjudicis de difícil reparació. El càrrec de cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid ja ha estat cobert i ara una altra persona es podria veure perjudicada.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska

El ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska / Efe

L'Advocacia de l'Estat, en representació d’Interior, va recórrer la sentència de l’Audiència rebutjant els arguments del jutge. L’Advocacia va argumentar que amb el cessament no hi va haver "desviació de poder" i que el tribunal, amb la seva decisió, elimina la possibilitat de destituir d'un càrrec un oficial d'acord amb el "judici de confiança" que estableixi la cadena de comandament. També es va oposar a l'execució provisional de la sentència, perquè, tal com admet ara el jutge, ocasionaria un perjudici irreparable a l'Administració i a diversos guàrdies civils, als quals els afectaria la restitució del coronel.

La destitució de Pérez de los Cobos va ser durament criticada per PP, Vox i Ciutadans, que van arribar a demanar la dimissió del ministre Grande-Marlaska.

 

Imatge principal, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos / Europa Press