El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos ha demanat el reingrés immediat provisional al seu lloc de feina com a cap de la Comandància de Madrid mentre es resol el recurs de l'Advocat de l'Estat contra la sentència de l'Audiència Nacional que va revocar el seu cessament, ordenat pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Segons han indicat a Efe fonts pròximes al coronel, Pérez de los Cobos l'ha sol·licitat dies després que l'Advocacia de l'Estat recorregués la sentència de l'Audiència Nacional, i ara haurà de ser el Jutjat Central del Contenciós-Administratiu qui resolgui sobre aquesta petició.

Fonts del Ministeri de l'Interior ja han avançat a Efe que aquest departament, a través de l'Advocacia de l'Estat, s'oposarà a l'execució provisional de la sentència, ja que entén que no pot portar-se a efecte en haver estat recorreguda.

"Un cessament legal"

I ressalten, com ho indicava també el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat, que el cessament va ser legal, motivat i ajustat a dret.

L'Audiència Nacional va anul·lar el cessament del coronel com a cap de la Comandància de l'institut armat a Madrid, va considerar que havia estat destituït per no informar sobre les investigacions de la causa de les manifestacions del 8-M de 2020 i va obligar Interior a reingressar-lo al lloc de feina. Una sentència que va recórrer el passat 26 d'abril l'Advocacia de l'Estat, en un escrit en què al·legava que els motius que van implicar el relleu eren "reals" i "legals".

A començaments del mes d'abril passat, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, assegurava des de Terol que no tenia "cap voluntat" de dimitir després de la qual l'Audiència Nacional anul·lés la destitució de Pérez de los Cobos.

Marlaska responia així després de la decisió del Jutjat Central del Contenciós-administratiu 8 de l'Audiència Nacional d'anul·lar i deixar sense efecte el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid (Tres Cantos-Madrid), per la qual cosa ha ordenat al Ministeri d'Interior el seu reingrés al lloc de feina.

"No tinc cap voluntat de dimitir, continuo treballant", va respondre el ministre, que va afegir que el govern espanyol no fa valoració de resolucions judicials. Va recalcar, a més, que l'Executiu ja ha manifestat la seva decisió de recórrer la resolució de l'Audiència Nacional, en ser preguntat si restituiria el coronel al seu lloc de feina com a cap de la Comandància de Madrid.

Vox va presentar una querella al Tribunal Suprem contra el ministre de l'Interior, que l'extrema dreta acusava de presumptes delictes d'obstrucció a la justícia, represàlies i prevaricació per la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos. La formació que dirigeix Santiago Abascal també va estendre la seva demanda contra el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, pels mateixos tipus penals (articles 464 i 404 del Codi Penal).

 

Foto principal: El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos / EFE