El jutjat de Ceuta ha propinat un dur revés al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; les expulsions de menors no acompanyats fetes per Interior de Ceuta al Marroc no s'ajusten a la llei i no compleixen els procediments establerts i, a més, vulneren els drets dels infants.

La justícia s'ha pronunciat amb contundència després d'analitzar els recursos presentats per nou menors no acompanyats arribats del Marroc al maig. Aquests van demanar l'empara judicial per no ser expulsats del país sense garanties i protegir els seus drets.

menores tarajal ceuta marruecos efeMenors entrant a Ceuta. - EFE

L'escrit explica que no s'ha complert amb els tràmits establerts per la Llei, tampoc s'ha presentat informació dels menors, a més no s'ha demanat audiència al Fiscal i finalment s'ha provocat indefensió als nois menors. El jutjat de Ceuta també narra que no es pot fer servir com a argument la situació de tensió a la frontera de Ceuta per saltar-se la legalitat.

Tots els procediments d'expulsió aturats

Aquesta sentència podria canviar tots els procediments d'expulsió pendents per als menors que encara continuen a Ceuta, tot i que ja s'han expulsat fins a 45 adolescents. El govern de Ceuta assegura que encara hi ha un miler de menors que estan pendents de procediment, alguns amb recursos habilitats i altres al carrer.

De fet, el 16 d'agost, el govern de la ciutat autònoma nord-africana va suspendre les devolucions dels nois fins que la justícia resolgués sobre les denúncies d'irregularitats i vulneració dels drets dels infants presentades pels 9 menors. Finalment, la justícia ha dictat en favor dels menors no acompanyats i es converteix en un dur cop a la gestió de l'executiu espanyol i en concret al ministre Marlaska.

Marlaska es va pronunciar quan es van aturar les devolucions a l'espera de dictamen judicial: "Si hi ha alguna qüestió que s'hagi de corregir, es corregirà". El president de Ceuta, Juan Vivas, també va dir-hi la seva: "Si hi ha algun responsable polític de les decisions adoptades, aquest soc jo".

Les devolucions de Marlaska

A mitjans d'agost, el Ministeri de l'Interior va ordenar la devolució dels 800 menors migrants que van travessar la frontera amb Ceuta el mes de maig, quan el Marroc va aixecar-ne el control. Les deportacions són fruit d'un acord entre l'Estat espanyol i el país marroquí. L'ordre la va signar el titular del ministeri, Fernando Grande-Marlaska

L'escrit, que demanava que les devolucions es fessin "respectant els drets dels menors" i amb l'objectiu d'una "reunificació familiar" o "entrega a una institució de tutela". De fet, va ser el 10 d'agost quan la delegació del govern espanyol va rebre aquesta ordre.

Imatge principal: Menors no acompanyats a la platja del Tarajal, Ceuta. - EFE