El Ministeri de l'Interior ha ordenat la devolució dels 800 menors migrants que van travessar la frontera amb Ceuta el mes de maig, quan el Marroc va aixecar-ne el control. Segons explica la Cadena SER, aquestes deportacions són fruit d'un acord entre l'Estat espanyol i el país marroquí. L'ordre l'ha signat el titular del ministeri, Fernando Grande-Marlaska. El dispositiu per procedir a tornar aquests menors al seu país d'origen ha començat aquest divendres.

L'escrit, que demana que es facin aquestes devolucions "respectant els drets dels menors" i amb l'objectiu d'una "reunificació familiar" o "entrega a una institució de tutela", es va enviar fa tres dies. De fet, va ser el 10 d'agost quan la delegació del govern espanyol va rebre aquesta ordre.

El text recull el prec de "procedir a executar les previsions recollides a l'article 5 de l'acord entre el Regne d'Espanya i el Marroc" de 2007 relatiu a la cooperació en el terreny de la "migració il·legal de menors no acompanyats, la seva protecció i el seu retorn concertat".

Save The Children prepara un escrit per enviar al jutjat

L'ONG Save The Children ha anunciat que han presentat una queixa davant el Defensor del Poble per aquestes devolucions i, paral·lelament, també ha indicat que estan preparant un escrit "amb altres entitats" per enviar al jutjat de guàrdia. En aquest document, sol·licitaran la suspensió immediata d'aquestes repatriacions. Asseguren que les deportacions s'estan fent "sense garanties" i que "no s'estan respectant els drets d'infància".

"Qualsevol expulsió col·lectiva és il·legal, demanem una gestió individualitzada i que no s'expulsi cap menor en contra de la seva voluntat. S'ha de garantir la seva protecció", expressava l'entitat en una piulada. Per a Save The Children, "resulta essencial que, després de l'arribada al territori, les autoritats facin una avaluació de l'interès superior de cada menor per tal de determinar quina és la solució duradora que millor respon a les seves necessitats i al seu benestar". Per això, denuncien que ara es procedeixi d'aquesta manera.

En l'entretant, aquests trasllats ja estan en marxa i explica la SER que s'estan efectuant en grups petits. Aquests desplaçaments s'estan realitzant amb furgonetes i se'ls recull en els poliesportius on aquests menors estaven instal·lats. 

Els menors d'edat que van passar la frontera amb el Marroc el passat mes de maig van acabar a una nau del polígon del Tarajal i, en uns altres casos, es va procedir amb devolucions en calent. Posteriorment, van ser repartits entre el poliesportiu Santa Amelia i Piniers, on hi ha mòduls prefabricats. Aquesta darrera zona és una esplanada que es troba als afores de Ceuta.

 

Imatge principal: Menors jugant a futbol a una nau del polígon del Tarajal. Europa Press.