L'agència britànica Reuters ha indicat que el resultat de les eleccions catalanes no només és un "revés" per al president espanyol, Mariano Rajoy, sinó també per a la UE. Segons Reuters, la UE "ara s'ha de preparar per a una major tensió independentista mentre afronta el Brèxit i el descontent a l'Europa de l'Est". I recorda que fins ara les institucions comunitàries s'han negat a intervenir en el cas català.

L'agència britànica considera que Rajoy ha vist "frustrada" la seva estratègia amb Catalunya, amb el resultat de les eleccions. Ha fallat al seu entendre l'intent de neutralitzar la reivindicació independentista amb els comicis. Interpreta que l'aplicació del 155 ha estat un error. "En arriscar-se a unes eleccions, Rajoy sembla haver comès el mateix error que altres líders com el grec Alexis Tsipras, el britànic David Cameron i l'italià Matteo Renzi en els últims anys: apostar que els votants resoldrien els seus problemes", ha indicat.

Reuters assegura que la victòria independentista "ha debilitat l'autoritat" de Rajoy, i recorda que fins ara França i Alemanya han donat suport al president espanyol.