L'agència britànica Reuters ha advertit que el pròxim govern espanyol que surti de les eleccions de diumenge tindrà el repte de Catalunya. "La lluita per la independència de Catalunya ha passat al primer pla de la política espanyola abans de les eleccions de diumenge, amb enfrontaments al carrer, cotxes incendiats i vidres trencats que han alimentat una posició cada cop més dura contra els independentistes dels partits polítics", assenyala.

Reuters veu un enduriment del president espanyol, Pedro Sánchez, amb el conflicte català, coincidint amb la campanya electoral. "L'actual president, Pedro Sánchez, que abans se situava entre els més oberts al diàleg [a Espanya], ha endurit la postura en els darrers dies, i ha promés agreujar les lleis penals contra l'independentisme després que la dreta digués que era massa tou amb Catalunya", afegeix.

Reuters

"El repte català espera al pròxim president d'Espanya", titula Reuters

L'agència apunta que aquest posicionament més dur amb Catalunya, allunya les possibilitats d'un acord amb Unides Podemos, i per descomptat amb els partits independentistes. Reuters no amaga que una opció seria que el PP donés suport a Sánchez o s'abstingués en la investidura, si aquest guanya les eleccions. "Però malgrat que el líder del PSOE ara manté una posició més dura [amb Catalunya] ell i Pablo Casado encara tenen punts de vista molt diferents sobre Catalunya, i això pot ser un gran obstacle per arribar a un acord", matisa.

Reuters apunta la incògnita que representa també Catalunya per a la jornada de reflexió, a causa de la convocatòria de Tsunami Democràtic. "A Catalunya s'han convocat diverses protestes independentistes dissabte, i s'hi estan enviant reforços policials per assegurar-se que no s'interrompin les eleccions", apunta.