Després dels nous empresonaments, el president del Parlament, Roger Torrent, va emplaçar aquest dissabte els actors polítics i socials a construir un front unitari “per la democràcia i els drets fonamentals”. Després de la detenció de Carles Puigdemont aquest diumenge, va anunciar que ja s’hi posaria a treballar d'immediat. I aquest dilluns a la tarda, després de la Mesa i la Junta, ja ha mantingut les primeres reunions de treball en aquest sentit.

Aquest dilluns ha estat el torn dels principals sindicats i patronals del país. Els primers a passar pel seu despatx han estat els secretaris generals dels sindicats majoritaris CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros. Tot seguit, Torrent ha rebut el president de la PIMEC, Josep Gonzalez; el president i el secretari general de la CECOT, Antoni Abad i David Garrofé, i, finalment, el coordinador nacional i el director d’Unió de Pagesos, Joan Caball i Jaume Clua.

reunio torrent cecot - parlament

La posada en escena també ha evidenciat la voluntat de posar-se a treballar. Els dos sofàs on normalment el president de la cambra rep les seves audiències ha estat substituïda aquest cop per una gran taula de reunió.

Com va explicar en la seu missatge institucional d’aquest diumenge a la nit, la voluntat del president del Parlament  és mantenir contactes amb partits, sindicats, entitats i organitzacions rellevants de la societat civil “per tal d’articular una resposta conjunta i unitària” davant les detencions i empresonaments de dirigents polítics catalans i els “atacs a la democràcia” que s’estan produint.

Recuperar institucions i formar Govern

En declaracions als periodistes posteriors a la reunió, Javier Pacheco (CCOO) i Camil Ros (UGT) han explicat que han demanat a Torrent que la prioritat sigui recuperar les institucions catalanes. Segons Pachecho, aquest front unitari ha de permetre “recuperar els drets polítics i socials” i fer polítiques de cara a la ciutadania. Ros ha volgut tenir un record per la consellera de Treball, Dolors Bassa, amb qui va parlar divendres passat i que està “ferma, serena i forta”.

Per la seva part, Antoni Abad, de la patronal CECOT, ha volgut destacar la "bona sintonia" que hi ha hagut durant la trobada amb el president de la cambra. El dirigent empresarial li ha traslladat la necessitat de formar Govern com abans millor perquè tornin les oportunitats econòmiques. "La política hauria de ser el camí de les solucions", ha defensat. No obstant això, ha dit que en la reunió no s'ha fet servir l'expressió "front comú".