El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà aquesta tarda amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en el marc de la segona cimera de la Comunitat Política Europea (CPE), que se celebra aquest dijous al Castell de Mimi, a Bulboaca (Moldàvia). La trobada entre els dos mandataris ha estat sol·licitada per Zelenski i es produirà al marge de la cimera, on també estan previstes trobades similars amb els presidents de Països Baixos, Suïssa i el Regne Unit, segons ha informat aquest dijous La Moncloa. 

Zelenski apareix per sorpresa a Moldàvia

L'assistència de Zelenski no estava confirmada per raons de seguretat, però el mandatari ucraïnès ha arribat per sorpresa aquest dijous cap a les 9:30 hores i ha estat rebut per la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, per la cimera que pretén ser una "declaració geopolítica en si mateixa" de la unitat del continent europeu enfront de Rússia, amb la presència de gairebé 50 mandataris. Zelenski ha passat per la catifa vermella que dona entrada al castell sense fer declaracions fins que ha estat rebut per Sandu i després acompanyat fins a l'interior del castell.

Decepció d'Ucraïna amb la falta de perspectives de l'OTAN

Zelenski ha expressat la “decepció” del poble i l'exèrcit ucraïnès davant la falta de “decisions positives” sobre l'entrada del seu país a l'OTAN, i ha reiterat la necessitat que l'Aliança Atlàntica doni suport a l'ingrés de Kíiv en la cimera de juliol. “Fins i tot Ucraïna, que defensa els valors europeus pagant un preu de sang, no té encara una resposta positiva sobre la seva adhesió a la Unió Europea (UE) i a l'OTAN”, ha afirmat Zelenski a Moldàvia. “Les nostres esperances s'allunyen cada vegada més; sento haver d'expressar aquí aquesta decepció en nom dels nostres soldats que lluiten per la llibertat del nostre poble”, ha afegit Zelenski, defensant la necessitat d'integració en l'OTAN dels països pròxims a Rússia.

Tanmateix, els aliats europeus han mostrat el seu suport a Zelenski. "Rússia no és aquí no perquè no vulguem convidar-la, sinó perquè la Rússia de Putin ha exclòs aquesta comunitat llançant aquest atac i aquesta guerra injustificada contra Ucraïna", ha dit l'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell, a la seva arribada al castell Mimi de Bulboaca. Per la seva banda, Zelenski ha insistit que la guerra acabarà només quan vencin els ucraïnesos o quan Rússia surti dels territoris ocupats. "Quan nosaltres guanyem, aquesta guerra acabarà. O Rússia pot parar-la abans. Poden sortir del nostre territori", ha dit el president ucraïnès, que també ha recordat que actualment s'està treballant en la coalició d'avions caça.