Els pressupostos són la principal prioritat sobre la taula del Govern i els partits. Les negociacions avancen entre els diferents actors, però quan queden només tres setmanes per acabar l'any encara no queda lluny un acord definitiu. Tampoc amb el PSC. Aquest dimarts, la portaveu Alícia Romero ha celebrat que finalment les trobades avancen "a bon ritme", després d'un bon temps recriminant l'actitud de l'executiu. De fet, la setmana passada es van donar tres reunions els dies que no eren festiu. "No vam fer pont", han remarcat els socialistes, afegint també que la delegació del Govern ja coneix gairebé totes les seves propostes per aprovar els comptes i que ja han rebut el retorn d'un grapat d'aquestes.

Tot plegat avança amb prou diligència com perquè el PSC ara s'atreveixi a dir que es troben "a la meitat del camí", una afirmació que fins ara no s'havia emprat i es preferia parlar del "principi de la negociació". Ara bé, malgrat la bona marxa, la sintonia definitiva encara queda lluny. "Volem fer un bon acord per a Catalunya i aquest necessita una certa maduració", ha dit Romero, afegint, però, que no pretenen alentir les negociacions. Tan sols s'ha limitat a reconèixer que caldrà treballar "aquesta setmana i la que ve i les que facin falta" abans de poder confirmar l'aprovació dels pressupostos. Una celebració que podria produir-se abans de 2023 ("Si arriba abans de final d'any, benvingut"), però que també podria arribar més tard.

La portaveu socialista no ha parlat explícitament de cap línia vermella que hagin fixat en les negociacions, però sí que ha remarcat que el partit té cinc prioritats, si bé no totes s'han donat a conèixer. Entre elles hi ha l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, el Quart Cinturó de la B-40 i el Hard Rock a Tarragona, així com dos més dels quals el PSC prefereix mantenir el silenci. Són cinc projectes marcats "com a condicionants" i pels quals volen el compromís "ferm" del Govern. "Hem perdut moltes oportunitats", ha lamentat Romero.

Xavier Trias i la via de Montenegro

Després que el nou alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, hagi afirmat que no tindria problemes amb cedir els seus vots al candidat del PSC, Jaume Collboni, si aquest guanyés les eleccions, la portaveu socialista li ha oferit el seu respecte i ha assegurat que "en moltes coses" poden haver-hi punts d'entesa entre els dos grups. "Sabem que també té l'aspiració de millorar Barcelona". Per qui no ha tingut tantes bones paraules Romero és per a l'Acord de Claredat d'ERC, que "ja va deixar Pere Aragonès sol" durant el debat de política general i encara no ha aconseguit reunir suports de la resta de partits. No és cap sorpresa que el PSC també s'hagi distanciat, malgrat la proposta dels republicans que el referèndum requereixi un 50% de participació i un 55% de vots favorables per declarar la independència, imitant així la via de Montenegro. Romero ha recordat que els socialistes no estan a favor de l'autodeterminació i no donaran suport a cap proposta en aquesta línia. "Són pantalles que ja hem vist i que no han funcionat. És millor reforçar l'autogovern", ha sentenciat.