Catalunya viu la seva pitjor sequera d'ençà que hi ha registres, més de 30 mesos sense que plogui el que caldria. Tot plegat ha abocat a bona part del país a estar en fase de preemergència per sequeres, fet que inclou més restriccions d'aigües. Tanmateix, el conseller d'Acció Climàtica. Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, s'ha mostrat optimista amb la capacitat d'estalvi dels catalans. "Crec que tots plegats podrem allargar aquestes existències d'aigua", ha afirmat el conseller a una entrevista a RAC1, on ha apuntat que moltes de les ciutats que conformen l'àrea metropolitana de Barcelona consumeixen menys aigua per habitant i dia que els 210 litres marcats pel pla de sequera en aquesta fase. 

🔴 El Govern decreta la preemergència per la sequera: aquestes són les restriccions d'aigua a Catalunya

Mascort ha detallat que el nombre de litres per habitant i dia que es fa servir per mesurar el consum de les localitats, no només inclou el consum dels ciutadans, sinó també de l'activitat econòmica i els serveis públics del municipi. A més, el conseller ha celebrat: "Els hàbits de la sequera del 2008 han quedat. Ara el que demanem és que fem un esforç més". 

D'aquest esforç dependrà que aquests mateixos municipis entrin abans o després en situació d'emergència, què implicaria, encara més restriccions, especialment en el sector agrícola ramader i indústria. Mascort ha exemplificat la importància d'estalviar més ara: "Si jo tanco l’aixeta abans, el forn de pa pot obrir més temps o pot seguir funcionant la indústria del costat de casa". 

Preparats per portar aigua amb vaixells: una opció cara

Mascort ha apuntat que les previsions meteorològiques no són gens favorables i s'espera poca pluja en els mesos de novembre i desembre. Preguntat si, en aquest context, caldrà tornar a portar aigua en vaixells, el conseller ha confirmat que el Govern està preparat per aquest escenari: "Ja estem preparant les instal·lacions del Port de Barcelona per si cal". Tanmateix, ha advertit que és una opció molt cara: "El metre cúbic pot costar entre quatre i deu euros". 

Un futur amb sequeres més llargues 

"El país estava preparat per preparar sequera de les d’abans, de 12 o 18 mesos, però no per una tan llarga com ara", ha apuntat Mascort. Davant un futur on el canvi climàtic assegura més sequeres així de llargues, el conseller ha posat en valor com s'ha i s'està preparant el país. Per una banda, ha destacat que actualment la meitat de l'aigua consumida a Catalunya ja no ve directament dels embassaments: "El país ha fet moltes coses, no aquest govern ni aquest conseller, sinó que fa anys que el país ha fet les coses bé". El titular d'Acció Climàtica destaca que actualment el país segueixes preparant-se per aquest futur amb inversions en dessalinitzadores que serviran de protecció per sequeres tan llargues com aquesta. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!